: żywotność. SAmochód ma już 19 lat, wprawdzie był i jest w dobrych rękach, ale jak na taki wiek to niesamowite- żadnych dużych usterek
: niewielki ogniska korozji na tylenj klapie i przedim podszybiu
Tego golfa szukałem bardzo dlugo (3 miesiące).... Kosztował 500euro. Kupiony od pierwszego właściciela - starszej pani. Przeglądy regularne, przebieg udokumentowany. Za te pieniądze trudno znaleźć coś lepszego. Niestety na polskim rynku bardzo trudno o dobry egzemplarz z niewielkim przebiegiem...
Silnik pracuje równo, dobrze wchodzi na obroty. Bardzo prosta konstrukcja, niesamowicie żywotny przy prawidłowym serwisie. Moż ejedyni zbyt mała moc, ale w samochodzie 3 drzwiowym bez obciążenia nie jets to problemem.
Biegi wchodzą lekko. Jedyny minus u mnie to skrzynie 4-biegowa...
Prowadzi się pewnie, nie wykazuje skłonności do pływania. Minus - brak wspomagania. Wogóle ciężko dostać golfa II ze wspomaganiem.
Bardzo dobra widoczność we wszystkie strony.
Jakość z lat´80. Niby stare ale VW przykłądał się jecsez do jakości... Nie to co w golfie III... Wszystko na swoim miejscu, pod ręką. Jedynie temperatura oraz regulacja nawiewu przypomina o nieco archaicznych rozwiązaniach... Mnie to osobiscie nie przeszkadza, ale obiektywnie trzeba o tym napisać. Minusem też brak możłiwosci otwarcia bagażnika z wewnątzr pojazdu.
Działa dość dobrze. Dmuchawa 3-stopniowa. Klimatyzacji oczywiście nie ma jak to w golfie II.
Wystarczająca ilość miejsc dla 4 osób. Jedyny minus to dość duże koło kierownicy. Wyższym osobom może ciut przeszkadzać.
Wyciszenie na przyzwoitym poziomie. Jadąc na niższych obrotach silniczka nie słychać. Plastiki o dziwo nie skrzypią.
Golf II mimo że jest brzydki i ma archaiczny design to jest samochodem niezawodnym. Części łatwo dostępne, mnogość producentów... Serwis tani a sporo napraw można wykonać samemu. Mój golf jest wyposażony w gaźnik. Nie wciskając gazu na maxa to jeżdżąc głównie po mieście spalanie na poziomie 7,5 l/100km to norma. A jak się korzysta z pedału gazu to...
Za ta cenę nie znajdziecie niczego lepszego. Ale trzeba szukać, bo naprawdę dobrcyh egzemplarzy jest niewiele.
W samochodzie mającym już 19 lat zaobserwowałem jedynie kilka niewielkich ognisk korozji na tylnej klapie oraz na przedni podszybiu. Denerwują uchwyty uchylania foteli przednich - lubią odpadać.
Brak poważnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 KAT 60KM 44kW