Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

Rok produkcji 1987
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volkswagen Golf II 1.3 55KM 40kW 1983-1987 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : 10 lat w moim domu, teraz jeżdżone już rekreacyjnie, nie na codzień, mimo wieku ani raz mnie nie zawiodło na trasie, słabe, głośne i twarde, trzeszczy i jeździ się kiepsko nie oszukujmy się , ale trwałość genialna. Kolega ma GTD, połowa karoserii już odpadła, ale nadal pali i jeździ!
1.3 kultury to tam nie ma żadnej, elastyczności też. Jeździ tak jak fabryka przykazała, nigdy sie nie popsuł.
Ujdzie, dość płynna, choć mogłaby być lepsza, ale z racji przebiegu nie można wymagać cudów.
Nie mam zastrzeżeń, dobry promień skrętu, na gwincie trochę twardo :)
Bardzo dobra, dobrze przeszklone wnętrze, brak zastrzeżeń, niektórzy piszą że słupki spore, ale dla mnie to nie problem.
Przeciętna, jak na tamte lata parę standardowych schowków, brak praktycznych uchwytów, wieszaków etc.
Standardowo, działa jak w każdym innym aucie, dobrze grzeje w zimie choć mało opcji nawiewów.
Dla mnie bardzo dobra (5D) z tyłu mało miejsca, za to pasażer i kierowca jada bardzo wygodnie, o ile nie jest do długa trasa bo fotele są beznadziejne, po 200 km plecy pękają...
Bardzo słabe, wręcz beznadziejne wyciszenie jak na auta starego rocznika nawet można było sie bardziej postarać.
Ekomoniczność tego auta jesli chodzi o spalanie jest kiepska, ale zto ze względu na stara budowę silnika, dopełnia ją za to ekomoniczność obsługi, silnik praktycznie się nie psuje, a jeżeli już coś stuka i puka to jest bardzo proste w naprawie, kazdy kto ma choć trochę pojęcia o mechanice poradzi sobie z silnikiem w golfie mk II.
Niezawodność to mocna strona tego samochodu, blacha jesli zadbana wytrzymuje sporo, silniki wręcz genialne, ja nie dokładam nic, naprawiam jak już coś się konczy! Auto podczas mojego uzytkowania nigdy sie nie popsuło!
Brak, zrobiłem tym autem bardzo dużo kilometrów, nigdy nie stanęło na poboczu na awaryjnych, pod tym względem jest świetne.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 55KM 40kW [l/100km]

8,0