Ocena kierowcy - Volkswagen Golf Sportsvan Sportsvan

Radko, ponad rok temu
Silnik 1.4 TSI BlueMotion Technology 125KM 92kW
Rok produkcji 2015
Volkswagen Golf Sportsvan Sportsvan 1.4 TSI BlueMotion Technology 125KM 92kW 2014-2017 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo oszczędny i całkiem żwawy, bezusterkowy jak do 188k
Układ hamulcowy : Hamulce żyleta a przy tym, jak się nimi mądrze operuje, trwałe jak diabli.
Inne : Nawiew powietrza do samochodu - jak czujesz, że prawa strona chłodzi a lewa grzeje (lub odwrotnie) udaj się po nowy silniczek do klap nawiewu. Niestety naprawa nie będzie super trwałą bo one wszystkie są na plastikowych podzespołach.
Doskonale się prowadzi, bardzo ekonomiczny ale z irytującą wadą nawiewu powietrza we wnętrzu. Silniczki sterujące klapami rozdziału powietrza (ciepłe/zimne) mają plastikowe zębatki a te, dosyć szybko ulegają uszkodzeniom. Skutkuje to grzaniem z jednej i chłodzeniem z drugiej strony pojazdu.
Można spalić i poniżej 5 litrów jak się człowiek nie spieszy (i trochę ma z górki). Autostrada na 140km/h to wydatek rzędu 6.5/7 l/100km. Średnio polskie drogi kosztują mnie 5.6l/100km ale mam lekką nogę. Silnik nie jest demonem dynamiczności ale też nie jest zawalidrogą. W sam raz na polskie drogi.
Bardzo dobrze zmienia mi się w nim biegi. Fajny, wyraźny skok. Dosyć szybko może już iść na 6 biegu (nawet przy 60-70km/h).
Nie mam zastrzeżeń. Ani miękki ani twardy. Ot po prostu, DAS AUTO.
Jest lepiej niż dobrze, żadnej korozji a mamy już skończone 7 lat.
Doskonała widoczność we wszystkie strony, wysokie szyby robią robotę, plus doskonałą regulacja fotela na wysokość. Można usiąść jak w furmance jak chce się parkować na zderzak w mieście.
Wszystko pod ręką, dużo fizycznych przełączników co jako miłośnik klasyki, doceniam. I chociaż da się nawiewem sterować z radia, jakoś nigdy w drodze nie wpadło mi to do głowy.
Awaryjne (bardzo - pierwsza naprawa przy skończonych 4 latach) silniczki sterujące klapami nawiewu. Żeby było śmieszniej, miałem to samo w golf plus. Niczego się nie nauczyli.
Zapraszam do sportsvana! - to tutaj reszta producentów samochodów powinna spędzić więcej czasu i energii czerpiąc z rozwiązań VW. Najlepsze siedzenia pasażerów i najprzestronniejszy tył w tej klasie (w mojej opinii). Plus regulowane nachylenia oparć tylnych siedzeń, możliwość ich przesuwania, tym mnie kupił VW. Już przy Golfie plus. Spróbujcie ustawić fotelik na bazie isofix z nogą tak stabilnie jak ma to miejsce w tym samochodzie! Powodzenia! Wysokość samochodu też na mega plus. Nie psuje ekonomii a doskonale pomaga poczuć się lepiej we wnętrzu na dłuższy czas.
Buda wysoka więc nie może być idealnie. A jeszcze z bagażnikiem dachowym robi się bardziej nieidealnie. Ale w mieście - perfect!
Jest bardzo dobrze, interwał wymiany oleju u mnie to co roku lub co 15tys (co przyjdzie prędzej - zwykle, przebieg - bo dobrze jeździ się tym samochodem)
Uważam, że tutaj płaci się za jakość i ją widać i czuć. Jest droższy od porównywalnych w segmencie, ale i lepszy. Pamiętać należy, że ideałów nie ma. Jest po prostu w tej klasie w mojej opinii bezkonkurencyjny.
Irytuje ta wentylacja (silniczki sterowania klapami kierującymi nawiewem ze względu na zastosowanie w nich plastikowych zębatek).
Oby tak dalej, 7 lat, 188k przebiegu, jeszcze na oryginalnym pasku. Tarcze też oryginalne (mam go od 60tys i nie mam ciężkiej nogi - to bardzo się opłaca). Klocki wymieniane dwa razy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI BlueMotion Technology 125KM 92kW [l/100km]

6,0
6,2
6,8
4,9
Dziennik kosztów dla Volkswagen Golf Sportsvan Sportsvan 1.4 TSI BlueMotion Technology 125KM 92kW
7,7
Volkswagen Golf Sportsvan Sportsvan