: Spalanie jest świetne. Moje poprzednie auto - Focus 1.6 Tdci spalał przeciętnie 5.2 - 5.4 litra/100 km. Golf spala o pół litra mniej.
Nie mogę narzekać na ten samochód - awaryjność prawie żadna (czasem lusterka składane elektrycznie odmówią posłuszeństwa i trzeba kilka razy użyć pokrętła do ich składania, aby zadziałały - poza tym inne usterki nie wystąpiły dotąd). Jak na diesla jest dość cichy - wiele zależy od ogumienia (u mnie: Dunlop). Bardzo wygodne fotele - idealne do długich tras.
Silnik nie zużywa oleju. Jedynym mankamentem może być filtr DPF - jak dotąd nie zapchał się ani razu, a przejechałem już tym autem ponad 40 tys. km.
Czasem przeszkadzają szerokie przednie słupki.
Wszystko na swoim miejscu - bez żadnych udziwnień.
Nie wiem, jak mocno deptać muszą w gaz ci, co piszę, że VW Golf Plus spala im ponad 7 litrów. Ja nigdy nie osiągnąłem górnej granicy 5.5 (w cyklu mieszanym). Codziennie dojeżdżam do pracy (10 km poza miastem i 4 km w mieście). Spalanie zwykle wynosi: 4.6 - 4.8 l/100 km w cyklu mieszanym. Tankuję zawsze paliwa ulepszone (np. Vervę). Stosuję olej pełny syntetyk - Castrol 5W 40. Przejechałem w sumie 40 tys. tym Golfem i spalanie się nie zmieniło.