Ponieważ nie ma samochodów doskonałych daję ocenę dobrą.
Nie daję oceny maksymalnej bo silnik w t4 jest trochę głośniejszy niż w osobówkach, ale tylko przy prędkościach powyżej 130 km/h. Poza tym-rewelacja. Niby tylko 88KM, a zbiera się jak osobowy wyższej klasy. Można rozpędzić się do 170km.godz. Na autostradzie normalna prędkośc to 140-150.
Do tego modelu montowano stare skrzynie z biegiem wstecznym do dołu i w przód. Poza tym trochę za obszerne ruchy przy zmianie biegów.
Mam wersję Escapade, a więc obniżoną fabrycznie. Prowadzi się lepiej niż większość samochodów osobowych. Miałem Hondę Prelude i uważałem, że to najlepiej prowadzący się samochód. Ale t4 prawie jej nie ustępuje
Bez zastrzeżeń.
Zarówno ja , jak i moja żona nie dostrzegamy wad.
Przy silnym deszczu mogą parować boczne szyby gdy w aucie jest więcej niż 4 osoby. Ogrzewanie jest b. dobre. Mój ma vebasto fabrycznie zamontowane, i to powoduje,że siniki nagrzewa się dość szybko.
Po prostu salon.
Jedyna wada wszystkich t4 to nieco złe wyciszenie. Spowodowane jest to brakiem plastikowej tapicerki we wnętrzu. Staram się kupić okazyjnie taką tapicerkę od Caravelli.
Średnie zużycie ON to 7,5 l/100km, mimo że jeżdżę agresywnie i b. szybko.
Za klocki-komplet Textar(orginalne) zapłaciłem 430zł. Wymieniłem je pierwszy raz przy 130tys. przebiegu. Rozrząd wymieniłem przy 100 tys. - koszt całkowity 1100zł. Amortyzatory Sachs 700zł(komplet) zmieniłem przy 80 tys. bo orginalne miały złą charakterystykę.
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 TDI 102KM 75kW