Ocena kierowcy - Volkswagen Caravelle T4 Transporter

Van_der_Caravelle, 7 lat temu
Silnik 2.5 TDI 102KM 75kW
Rok produkcji 1996
Volkswagen Caravelle T4 Transporter 2.5 TDI 102KM 75kW 1996-2003 - Oceń swoje auto
Silnik : Piszę, że silnik ,ale tak naprawdę to nic mnie nie zaskoczyło. Wiedziałem co kupuję i w 100% spełniło moje wysokie oczekiwania.
Przeniesienie napędu : przeguby
Karoseria : jak nie konserwujesz podwozia to różne elementy
Tak powinny być projektowane multivany. Nie ma do tej pory samochodu, który byłby tak kompletny i niezawodny. Gdyby Brazylijczycy wykupili licencję na produkcję tak jak zrobili to z T2 i bybyłaby szansa kuppna nowego egzemplarza łbym pierwszą osobą która sprowadzi to auto.
Projektant ,to musiał być jakiś człowiek, który już odkupił swoje winy z czasów wojny. PANZERWAGEN.
ACV - jak na 5 biegową ma bardzo korzystne przełożenia. 120km/h to jest prędkość z dużym komfortem jazdy. 150 pociągnie ale już w środku mocno głośno. Szkoda że 6tki nie były jeszcze wtedy popularne.
Rezygnacja z kolumny McPhersona, połączona z dużym prześwitem , to był bardzo dobry pomysł dla auta które ma jeździć w bardzo różnych warunkach typu(miasto, budowa, trasa, "polskie drogi". Jedyny mankament to narzędzia specjalne przy pracy przy wahaczach. Ale te naprawy robi się stosunkowo rzadko.
Duże lusterka, takie jak lubię (jeździłem 2 lata na ciężarówkach), wysokie siedzenie, światła znakomite, przeszklenie i przednie słupki nie wymagają robienia "żurawia". Parkowanie tyłem to czysta przyjemność.
Drążek od zmiany biegów byłby lepszy w wersji a'la Vito, brak półki pod sufitem, którą miałem w Berlingo też jest doskwierający. Jeśli chodzi o demontowalność i składanie tylnych siedzeń, najlepsze rozwiązanie jakie widziałem do tej pory na rynku.
Podgfrzewany lusterka byłyby zimą przydatne, klmia jest ok, bez szału , ale tez bez szwanku, nagrzewa się szybko, szkoda że mimo posiadania podrzewacza paliwowego większość wersji nie dostała z nim uzupełnienia do kompletnego ogrzewania postojowego.
To jest projekt , na którym przyszli twórcy wnętrz samochodów mogliby się uczyć, jak z samochodu ledwie 25cm dłóższego od przeciętnego kombi zrobić w śro0dku salon.
Średnio. Skrzynia 5 i rodzielaczowa ompa wtryskowa w połączeniu z niewielką ilością materiałów tłumiących srawia, że przy prędkościach powyżej 115 lepiej słuchać głośnej muzyki niż rozmawiać.
Większość części eksploatacyjnych w bardzo przyzwoitych cenach. Robocizna już dosyć kosztowna (wymiana sprzęgła z dwumasą, to sporo czasu, brak zamienników wtryskiwaczy, zawieszenie niestandardowe) - mnie niedotyczy bo sam grzebię przyautach. Generalnie dopóki nie ma poważnych napraw koszty bardzo akceptowalne
Jeśli koszty zestawić z niezawodnością, użytecznością, wszechstronnością i wygodą 5 gwiazdek to za mało. Źyczyłbym sobie, żeby takie auta były dziś produkowane.
Przeguby trochę za małe jak na ten moment obrotowy, trochę za częsta wymiana ale markowe kosztują wręcz grosze (2x75pln ruville) amory z tyłu, zespół podgrzewacza cieczy człodzącej.
Nie wiem czy są. Z biegiem czasu każde auto się psuje. Może warto zakonserwować tektylem podwozie (ja tak zrobiłem) wtedy rdza nie ma racji bytu.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 TDI 102KM 75kW [l/100km]

9,0