Ocena kierowcy - Volkswagen Caravelle T4 Multivan

zatorskidarek@tlen.pl, 16 lat temu
Silnik 2.4 D 78KM 57kW
Rok produkcji 1993
Volkswagen Caravelle T4 Multivan 2.4 D 78KM 57kW 1992-2003 - Oceń swoje auto
Silnik : Jest niezniszczalny przy normalnym użytkowaniu, konkurencja np. Vito wypada tu b. blado.
Karoseria : korodują progi (ale to nie jest drogie)
Auto jest rewelacyjne. Jeździłem już kilkunastoma samochodami i ten okazał się najlepszym zakupem.
Jak na ten wiek i przebieg to rewelacja, żadnych wycieków, od wymiany do wymiany ten sam stan oleju. Silnik pracuje równiutko.
Biegi wchodzą gładko. Problem jest z krótkimi biegami (krótkie przełożenia), może dlatego jest tak długowieczny. Strasznie brakuje tutaj szóstego biegu.
I znów rewelacja. Prowadzi się rewelacyjnie, dobrze radzi sobie z krawężnikami, (duży prześwit). Jak na ten wiek, nie ściąga go w żadną stronę, jedzie jak po stole. Na dużych dziurach jeszcze lepiej się prowadzi gdy tył jest obciążony.
Super w każdą stronę. Lusterka duże, wszędzie szyby. Mimo znacznie szerszych rozmiarów w porównaniu do np. jakiegoś kombi, parkowanie w kopertę to sama przyjemność.
Jak na ten wiek wszystko rewelacyjnie rozmieszczone i rozplanowane. Jedynie co to ręczny zbyt nisko, (trzeba się schylać).
Gdyby była klima to też bym dał ocenę 5, (latem bez klimy ciężko się jeździ). Mam szyberdach, ale kiedy go otworzę to zbyt wieje pasażerom z tyłu. W zimę ogrzewanie jest bardzo dobre.
Ja mam wersję krótką multivana. W żadnej osobówce nie będzie nikomu tak wygodnie jak w multivanie. Mój jest w wersji 7 osobowej. Ale najwygodniej jest kiedy się jedzie w 5-6 osób (rewelacja).
Jak się jedzie około 80 - 90 km/h jest ok. Ale im więcej powyżej tej prędkości robi się głośno, silnik zagłusza i rozmowa pomiędzy kierowcą a pasażerami z tyłu jest już utrudniona.
Jak na tak duży samochód i jak na jego wiek uważam że bardzo dobre. Nawet ostro jeżdżąc nie spalił mi po mieście więcej niż 11 litrów (mieszkam w Warszawie). Tu jest jego spora zaleta w porównaniu z benzynową wersją, że wachania spalania nie będą duże. Przeważnie jeżdżąc tylko po mieście wychodzi około 9.5-10 litrów na 100km
Idealny stan jest drogi, ale warto kupić igłe za duże pieniądze, żeby puźniej cieszyć się z jazdy tak jak ja. Ja za swój zapłaciłem prawie 20 tys. zł, ale było warto. Nie polecam kupowania tzw. \"OKAZJI\" za małe pieniądze (tyczy się to zresztą każdego samochodu), tutaj ewentualnie uratuje was to że macie tani serwis i dostęp do tanich części.
Nic mi się nie zepsuło.
banał (naprawa rozrusznika)