Ocena kierowcy - Volkswagen Caravelle T4 Caravelle Minivan

Andrzej, 8 lat temu
Silnik 2.4 SD 78KM 57kW
Rok produkcji 1994
Okres użytkowania: 5 lat
Volkswagen Caravelle T4 Caravelle Minivan 2.4 SD 78KM 57kW 1992-2003 - Oceń swoje auto
Silnik : Niezawodny i solidny. Może mułowaty ale zawiezie cię tam gdzie chcesz. Mam wrażenie, że gdybym go zapalił i wlewał paliwo to chodziłby do końca świata.
Karoseria : rdza
Silnik : świece żarowe
Inne : nagrzewnica części pasażerskiej
Po zmianie z Vito jestem mile zaskoczony trwałością tego samochodu. Psuje się niewiele rzeczy pomimo 22 lat auta. Dużo miejsca. Prowadzi się jak autosan ale coś za coś. Polecam każdemu t4. Dwa razy przejechał Alpy z 7 osobami na pokładzie i bagażami pod sufit. W rodzinie uważamy że to nasz prawdziwy wierny przyjaciel. Jak pies. :)
Solidny i niezawodny motor. Pomimo przebiegu nie bierze oleju. Brakuje mu mocy ale na jazdę po mieście to w zupełności wystarczy. Fajny dźwięk 5 cylindrów.
Nie mam problemów z biegami. Wszystko wchodzi tylko skok lewarka duży a biegi wchodzą jak w watę.
W miarę wygodnie i bezawaryjnie. Przez 5 lat wymieniłem dwa sworznie dolne. Gumy łącznika stabilizatorów. Jedną końcówkę drążka. Amortyzatory. Z tyłu nic nie robiłem.
Bardzo dobra widoczność we wszystkie strony. Duże lusterka o sporym polu widzenia.
Tutaj szału nie ma. Szczególnie można się przyczepić do wyciągania siedzeń z przestrzeni pasażerskiej. Konkurencja lepiej to rozwiązała. Przełączniki starego typu. Toporne i brzydkie.
W lato gorąco. W zimę ciepło ale w trzecim rzędzie pomimo dodatkowej nagrzewnicy na część pasażerską, jest chłodniej niż w pozostałych rzędach. Ciężko ustawić temperaturę. Najpierw zmniejszanie nic nie daje a potem trzeba mieć precyzję chirurga żeby ustawić na trochę chłodniej. Na plus natomiast moc ogrzewania w pierwszym rzędzie. Bez względu na temperaturę na zewnątrz, z przodu jest zawsze ciepło.
Dużo miejsca na wszystkich miejscach. No może oprócz środkowego siedzenia w pierwszym rzędzie. Duży bagażnik. Za tę kategorię wielki plus.
Tutaj jest słabo. Powyżej 100 km/h w samochodzie jest naprawdę głośno.
Średnio pali mi w mieście 8,5. Na trasie przy prędkości 105-110 średnio 7,8. Ale już przy 115-120 między 8,5 a 9,0. Taki typowy mułek. Powolny ale wierny :)
Wysoka cena pompowana za bezawaryjność. Vito komfortem jazdy bije go na głowę. Jak dla mnie ceny za t4 są za wysokie.
Z takich pierdół przez 5 lat to prawie nic się nie zepsuło. Chyba tylko wskaźnik temperatury i paliwa oraz przerywa włącznik lampki pod sufitem i przycisk włączający lampki w drzwiach przesuwnych. Jak na codzienną eksploatację 20 letniego auta to rewelacja.
Poważnych usterek nie było. Średnie były. Wymieniłem świece żarowe. Nagrzewnicę części pasażerskiej. Wentylatory chłodnicy. Tłumiki ale to i cała reszta to eksploatacja.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.4 SD 78KM 57kW [l/100km]

8,3