Przeniesienie napędu
: Kupując Caddy'ego musisz przygotować się na wymianę skrzyni, chyba że była już wcześniej wymieniana.
Idealne auto dla kogoś kto dużo jeździ, potrzebuje miejsca i nie stać go na przestoje spowodowane awariami.
Silnik to największa zaleta tego auta, może nie jest on cichy ale doskonale sprawdza się w mieście jak i na trasie. Fabryczne 14s do setki w zupełności wystarcza, jednak najlepsza jest elastyczność na 4 i 5 biegu, niejeden mocniejszy benzyniak bardzo się zdziwi na trasie.
Skrzynia nie najlepsza, często haczył wsteczny i 3 bieg aż wkońcu powiedziała papa i zrobiła się w niej duża dziura. Teraz mam skrzynię od Golfa III i jest o niebo lepiej.
To jest wół roboczy a nie samochód mający zapewniać komfort, jednak nie jest wcale tak źle, lepiej jeździ się pod obciążeniem niż na pusto. 1400kg na pace i wcale nie było tragicznie. Hamulce mogły by być lepsze.
Do tyłu słabo, jednak to nie jest osobówka tylko blaszak i nie ma się co spodziewać rewelacji. Trzeba się przyzwyczaić.
Wszystko jest tam gdzie powinno.
Doskonałe ogrzewanie, jednak gdy paka nie jest odgrodzona samochód długo się nagrzewa. W lecie przeszkadza brak klimatyzacji.
Wystarczająca, nawet wysoki kierowca usiądzie w miarę komfortowo.
Niestety to największa wada tego samochodu, paka nie jest wcale wygłuszona i to słychać. Najgorzej jak pada deszcz, nie da się wtedy nawet przez telefon rozmawiać.
Jeszcze nie udało mi się spalić więcej niż 7l/100km. Jak bym nie jeździł to wychodzi średnio 6-6.5l. Na długich trasach bez lub z małym obciążeniem można zejść do 4.5l ale wymaga to cierpliwości.
Jak za te pieniądze (16000zł brutto za auto z 2000r. w limitowanej edycji) rewelacja. Szukałem długo dostawczaka, nie kupi się w tych pieniądzach absolutnie żadnego zadbanego Citroena, Peugeota czy Renault (i żeby nie było że jestem fanatykiem VW - miałem już Renówkę i Cytrynę i byłem zadowolony).
Zrobiłem tym samochodem już 25000km w ciągu 8 miesięcy i absolutnie żadna część nie eksploatacyjna się nie uszkodziła. Wszystko działa jak powinno.
Poza awarią skrzyni biegów (wada fabryczna Caddy) brak jakichkolwiek usterek. Siadam, leję i jadę.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 85KM 63kW