: Elastycznosc silnika i spalanie w trasie.
Wygodny samochod dla malej rodziny, badz pary. Design nie powala, ale funkcjonalnosc auta jest bardzo wysoka. Doskonaly silnik i dobre wyposazenie (autko kupione i uzywane na zachodzie)
Jest to kultowy silnik. 1.9 TDI ASZ, czyli duzy moment obr 310nm dostepny od ok 2k rpm co czyni go bardzo elastcznym w polaczeniu z 6biegowa skrzynia. Cena za dobre osiagi i ekonomie jest glosna praca jednostki, szczegolnie na zimno.
Wszystkie biegi wchodza plynnie, prawie nieslyszalnie, uzywanie 6biegu wymaga chwili przyzwyczajenia, pare razy wlaczylem 4 zamiast 6.
Auto prowadzi sie dosc sztywno, calkiem niezla trakcja, wyposazony w system ESP.
W porownaniu do mojego poprzedniego auta, seat leon 1m, bora mimo dluzszego nadwozia parkuje sie o wiele latwiej, posiada czujniki parkowania, naprawde latwiej juz nie moze byc.
Jak to w VW wszystko pod reka, eletryczne lusterka mozna precyzyjnie ustawiac. Wielofunkcyjna kierownica dopelnia calosc.
Jest to kompaktowe auto, wiec z tylu moze byc dosc ciasno, z przodu bardzo wygodnie, pozycja za kierownica dosc wysoka.
Diesel na pompowtryskach troche halasuje, ale w trasie przy wiekszej predkosci jest calkiem dobrze, porownuje do 1.6 benzyny i jest lepiej.
Spalanie jest doskonale, pod warunkiem, ze jezdzimy duzo w trasie, w ruchu miejskim srednie spalanie oscyluje w okolicach 7l/100km. W trasie bez problemu mozna osiagnac spalanie 5,5l/100km
Mam samochod zbyt krotko zeby sie wypowiadac, ale trzeba liczyc sie z wymiana kola dwumasowego i sprzegla,u mnie nie jest zle, ale mam wrazenie ze to poczatek jego konca. Moze jestem przewrazliwiony...
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 130KM 96kW