Ocena kierowcy - Volkswagen Bora Sedan

Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volkswagen Bora Sedan 1.9 TDI 110KM 81kW 1998-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Dynamika i ekonomia są świetne.
Układ elektryczny : Światełka, Climatronic lubią dać o sobie znać.
Samochód od 2001 roku w rodzinie, dostałem go od cioci.... W życiu by mi nie przyszło do głowy kupić Borę, ale za darmo ją dostałem i okazało się, że to świetny samochód.
Nie wiem czy u mnie się coś jest nie w porządku, ale samochód ma niewyobrażalną elastyczność. Na każdych obrotach wciśnięcie pedału gazu powoduje gwałtowne przyspieszenie (do ok. 140km/h praktycznie tak samo). A to przecież tylko 110KM! A no i spalanie to w ogóle mistrzostwo, niezależnie od użytkowania spala ok. 5l/100km. Nawet mam wrażenie, że mniej. Za to oleju trochę lubi spalić. A teraz najgorsze - kultura pracy... Ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
Biegi wchodzą dobrze, ale czasem przy szybszej zmianie zdarza im się "zgrzytnąć". Przełożenia są dosyć krótkie. Brakuje 6 biegu.
Nie powala, ale czuje się, że auto trzyma się dobrze drogi.
Mój egzemplarz był użytkowany większość czasu we Włoszech, więc nie ma nawet śladu korozji.
Z przodu i na boki jest ok, ale do tyłu typowo dla sedanów.
Jak można umieścić panel Climatronica tak nisko?! Nie dość, że i tak są ciągle z nim problemy, albo robi co mu się podoba, to jeszcze ciężko na nim cokolwiek zobaczyć. Tylne drzwi mogłyby być nieco krótsze u góry, cięzko się wysiada na parkingu. Poza tym wszystko w porządku.
Jest nie najgorzej, ale problemy ciągle sprawia Climatronic. I pomyśleć, że kiedyś ktoś za to dopłacił.
Jak na gabaryty zewnętrzne w środku jest dużo miejsca.
Właściwie to typowo w tej klasie.
Ceny niektórych części są tak niskie, że nawet gdyby trzeba było do każdej sumy dodać jedno "0" to nadal byłoby akceptowanie.
Za te pieniądze ciężko o coś lepszego.
Sporo drobiazgów się psuje: typu światełko w drzwiach, Climatronic albo jakieś czujniki. Ale nie są to jakieś strasznie uciążliwe usterki.
Jedyne co to Turbo było wymieniane jeszcze na gwarancji przy ok. 60tys km. Poza tym nic się nie psuje.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

4,9