Ocena kierowcy - Trabant 1.1 N

skibob skibob-00@o2.pl, 19 lat temu
Silnik 1.1 41KM 30kW
Rok produkcji 1990
Trabant 1.1 N 1.1 41KM 30kW 1990-1991 - Oceń swoje auto
autko piekne wizualnie!!! kultowe i robione okrutnie masowo co ma swoje konsekwencje po paru latach uzytkowania! auto przynosi wiele frajdy i na dzien dzisiejszy na nic innego bym go nie zamienil. a do ewentualnej awaryjnosci trabiego trzeba sie przyzwyczaic!
generalnie rzecz biorac silnik spisywal sie doskonale, ale ostatnimi czasy troszke go przeciagalem na 3 biegu i cos zaczal troszke rzezic! jeszcze nie wiem co to ale mam nadzieje ze nic powaznego!
tutaj rowniez nie moge ocenic mojego traba maksymalnie gdyz sprzeglo ciezko chodzi mimo wymiany flakow w skrzynce i nieraz zacharczy przy zmianie biegow.
ogolnie jestem zadowolony, niestety mam porownanie z innych aut tej klasy i moj trabi ponownie dostaje 4 ale z duzym plusem.
widocznosc ok ale w nocy dobrze nie miec porysowanej szybki bo swiatlo aut nadjezdzajacych z przeciwka rozprasza sie naszybie znacznie ograniczajac widocznoc! poza tym nieraz klade glowe prawie na desce rozdzielczej zeby zobaczyc gorna sygnalizacje swietlna:) ale to kwestia przyzwyczajenia!!!!
autko ergonomiczne, ale chyba przystosowane do niemieckich drog!:) bo na nasze to sie kiepsko nadaje, troszke trzesie ale to rowniez kwestia przyzwyczajenia, pozatym male zwinne i pakowne! jest ok
latem wystarczy uchylic okno i ustawic nawiew na zimno i da sie wytrzymac! zima natomiast w zaledwie w 5-10minut mam w aucie przyjemne ciepelko-oczywiscie przy odpowiednim ustawieniu przesowakow na desce rozdzielczej!
duzo zalezy od siedzen, oryginalne trabantowskie sa ok bo nie sa za wysokie, ja zrobilem jeden blad: wstawilem fotele od fiata cc, i mam troszke wysoko. ale nie narzekam na brak miejsca mimo ze mam prawie 190cm wzrostu! pasazerowie gorzej, pasarzer siedzacy z boku haczy kolanami o deske a pasazerowie z tylu maja problem z ulokowaniem nog! nikomu nie zycze kilkuset kilometrowej trasy trabem na tylnym siedzeniu szczegolnie latem!
trabi wyciszony ok-mozna swobodnie prowadzic rozmowe, ale mimo wszystko polecam zakupienie mat gluszacych i wylozenie nimy blotnikow od wewnetrznej strony, a nawet podlogi! efekt murowany!
kiedys zatankowalem pusty bak za 9zl i przejechalem 30km! ale to poza miastem. natomiast w miescie lubi wypic sporo.generalnie duzo zalezy od stanu silnika ale w przypadku mojego traba-auto leprze na dalsze trasy! za przeglad place 96zl 1x w roku a naprawy i modernizacje wynosza mnie sporo! gdybym skupil sie wylacznie na naprawach bez "tuningu" byly by to grosze! auto na serio tanie!
jakos do ceny- doskonale a nawet za doskonale! w bydgoszcy mozna kupic traba 601 ok 1988 rocznik w stanie bdb juz za 500zl! natomiast traba 1.1 od 900 do 1.800 zl! uwazam ze jak na takie auto to niewiele! dla porownania na zachodzie traby 1.1 w stanie bdb chodza po ok 1000euro!
ciagle mam problem z zamkami i prowadnicami do szyb, no i elektryka. ale to groszowe sprawy!
powaznych nie zanotowalem z wyjatkiem zerwania sie linki sprzegla co mialo konsekwencje w postaci remontu skrzyki przekladniowej!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 41KM 30kW [l/100km]

5,3