: Jest elastyczny i ekonomiczny... o ile działa
Przeniesienie napędu
: Nieprzyjemne działanie skrzyni - koledze z firmy zepsuła się całkowicie
Gdyby nie awaria silnika, kosmiczna naprawa i nieprzyjemnie działająca skrzynia (sic!) byłoby to dobre auto. Nie wiem jak w długim okresie użytkowania się sprawdzi. Na razie po naprawie jest ok.
Poza jego dobrymi parametrami - zwinny elastyczni i ekonomiczny - na ocenę miał wpływ poważenj awarii zasilania silnika. Przy przebiegu ok.2900km w trakcie jazdy nagle stracił moc i zgasł. Próby odpalenia nie pomogły. DOpiero po dłuższym postoju można było odpalić. Przy próbie przyspieszania znowu gasł. Ponoć padł jakiś czujnik ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej ale naprawa kosztowała 24.000PLN (nie wiem, czy uznano reklamację gwarancyjną ponieważ właścicielem jest Lease Plan a moje auto jest służbowe.
Ponoć montują je w Wałbrzychu... Nie wiem czy ma to wpływ. Obiektywnie oceniając działanie skrzyni jestem średnio zadowolony. Zadowolony jestem, że działa, niezadowolony jestem ze względu na nieprecyzyjne przełączanie biegów. Nieprzyjemne trzeszczenie wyczuwane w dłoni i lekki opór przy poszczególnych biegach.
Kolega dostał takie samo auto (nowe) i jemu nie działał szósty bieg - skrzynia poszła do wymiany... W nowym aucie.
Szersze opony, dobry rozstaw osi i kół. Jeździ się przyjemnie.
Kiepsko na boko ale to 5D - krótkie drzwi i szeroki środkowy słupek.
Na plus normalne zegary i poprawienie lokalizacji przycisku komputera pokładowego (chociaż nadal jego miejsce jest do duszy - przy zegarach za kierownicą )
Nowe radio nie jest tak wygodne w obsłudze jak poprzednie. Na plus złącze USB i sterowanie z kierownicy. Na minus umiejscowienie USB w schowku i to W JEDYNYM schowku. W porównaniu z poprzednim modelem jest dramatycznie - jeśli wykorzystywało się miejsce w schowkach w poprzednim modelu tutaj nie zmieści się nawet połowy tych rzeczy.
Działa sprawnie. Nic się nie zepsuło :)
Jest ok z przodu i z tyłu. Jeździ się wygodnie w 4 osoby.
Diesel jest słyszalny ale cichy. Nie ma potrzeby kręcić silnika na wysokie obroty
Średnie spalanie miasto/trsaa 4,5l przy normalnej jeździe czyli dynamicznym przyspieszaniu i prędkościach poza miastem ~100km/h
Autko jest dobrze wykonane, materiały użyte do wykończenia dobrej jakości... Model jest stosunkowo drogi w zakupie jako nowy - zobaczymy jakie ceny będą na rynku wtórnym.
Mam go od miesiąca więc za dużo nie powiem.
Wspomniana na początku awaria silnika.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 D-4D DPF 90KM 66kW