Kupiony nowy. Na razie przebieg ponad 30 tys to nie dużo. Zobaczymy później.
Do tej pory po prostu wsiadam i odjeżdżam.
Wszystko oceniam na dobrze, bo nie wiem jak może być doskonale, albo przeciętnie. Samochód po prostu jeździ.
Silnik pełną moc ma przy 6 tys obrotów. Przy szybkościach ok 150/h nie jest głośniej niż w innych samochodach którymi jechałem.
Skrzynia biegów działa normalnie. A jak ma działać? Wstecznego nie da się wrzucić kiedy jedzie się szybko do przodu.
Kiedy skręcam kierownicą to koła też skręcają, to chyba normalne w każdym samochodzie.Nie ma luzów, nigdy nie zdziwiłem się na zakręcie, nawet niespodziewanym i przy dużej szybkości.
Szyby są wokół, więc widać. Im mniejszy samochód a kierowca wyższy, tym lepiej widzi.
Jednorazowo przejechałem kilka razy ok 300 km i nie jest się zmęczonym, czy to w dzień czy w nocy.
Dla mnie ok. Według dziennikarzy podobno jest wszystko prosto i łatwo, lepiej niż w niektórych modelach Opla i Hyundaia gdzie jest blisko siebie kilkanaście jednakowych przycisków.
Ciepłe powietrze zaczyna wiać po przejechaniu ok 2 km przy temperaturze na zewnątrz ok -10 do -15. W niższej temperaturze nie pamiętam czy jeździłem, może było max -17 st.
Klimatyzacja chłodzi wystarczająco kiedy na zewnątrz jest +35 stopni. w wyższej temperaturze nie jeździłem. Przy dłuższych trasach można nawet zmarznąć.
Miejsca jest wystarczająco nawet pyzy odsuniętych przednich siedzeniach do tyłu. Nawet dla czterech wysokich osób ok 190 cm i ponad 100 kg wagi. Trzecia osoba z tyły ma już wtedy ciasno. Plusem jest brak tunelu środkowego z tyłu. Land Cruiser ma więcej miejsca ale i kosztuje ok 400 tysięcy złotych.
Jest wystarczająco wyciszony jak na segment B. Najbardziej na autostradzie słychać opony powyżej 120/h. Przy przepisowych 90 km/h jest bardzo cicho.
Wszystko zależy od jazdy i na ile kogo stać. Koszt przejechania 100 km przy cenie benzyny 5,3 zł może wynieść od 23 zł do 40 zł w zależności od tempa jazdy. Przy przepisowych szybkościach średnia ze wszystkich sezonów i odcinków będzie ok 5,5L/100 km.
Cena adekwatna. Porównując kilka samochodów tej wielkości, tańsze były, ale gorzej wyposażone. Cennik zaczyna się od 40 tys zł i inne kosztują tyle samo.
Za wcześnie na ocenę niezawodności Samochód mam dopiero dwa lata. Kilka razy wjechałem w polskie dziury przy znacznej szybkości ale na szczęście felga i opona są całe. W kabinie nie było to zbyt odczuwalne ale niektóre wyrwy były prawie do łydki.
Na poważne usterki tym bardziej za wcześnie. Myślę że pod tym względem można dopiero oceniać samochody 15 letnie. Ja przez ponad dwa lata kilka razy wjechałem w głębokie dziury przy znacznej szybkości ale felga i opona są całe -na szczęście, bo miał bym wydatek kilkuset złotych.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 VVT-i 69KM 51kW