Ocena kierowcy - Toyota Yaris II Hatchback 5d

Tomi, 19 lat temu
Silnik 1.4 D-4D 90KM 66kW
Rok produkcji 2005
Toyota Yaris II Hatchback 5d 1.4 D-4D 90KM 66kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Wcześniej miałem Yarisa z silnikiem 1.3. D4D ma ZUPEŁNIE inną charakterystykę, która to mi dużo bardziej odpowiada. Diesel wygrywa elastycznością, spalaniem, przyjemnością z jazdy. Ogólnie z auta jestem w 100% zadowolony. Może nieco później zacznę narzekać :D Myślę, że warto dołożyć i cieszyć się z zalet tego silnika. Jak dla mnie dużo lepszy niż 1.3.
Idealny silnik, idealna elastyczność, po prostu jestem w pełni zadowolony. Na trasie nie potrzeba nic więcej. Jeśli idzie o sprint w mieście.. 1 i 2 troszkę słabsze, ale na 3 silnik po załączeniu sprężarki daje takiego kopa, że szok :D
Wbrew temu, że coś wchodzi niezbyt, w moim egzemplarzu wszystko śmiga gładko. Skrzynia ładnie zestopniowana z silnikiem D4D. Wzorowo.
Jak dla mnie jest dobrze. Na trasy troszkę za miękkie zawieszenie, ale za to w mieście wytłumia wszystkie nierówności. Troszkę za nisko montowany przedni zderzak..
Jak na ten segment jest przyzwoicie. Przód z maksymalnie podniesionym do góry siedzeniem kierowcy - po prostu poezja. Do tyłu raczej średnio, ale Ten Typ tak ma :D
Jeśli idzie o rozmieszczenie wszystkiego jest bardzo dobrze. Nic dodać nic ująć. Dobre siedzenia, nie męczą.
Ogrzewanie dosyć topornie zaczyna działać, jednak przy dieslach tak bywa. Klimatyzacja wzorowo - lepiej niż w Corolli i nie jedym autku. Przy temp. otoczenia 33 stopnie potrafi zacząć chłodzić baaardzo szybko. Wydajna i szybka klima to na pewno atut Yarisa. Manualna, ale szybko jej się "uczy".
Z przesuniętą maksymalnie ku tyłowi kanapą tylną jest idealnie. Przestrzeń dla kierowcy jak dla mnie idealna..
Wcześniej jeździłem benzynowym i jestem zaskoczny, gdyż D4D jest cichszy - zdecydowanie w trasie. Nie spodziewałem się. Swoją drogą mogliby maskę wyciszać też w benzynowych - tak jak to jest w D4D.
Narazie mogę się wypowiedzieć jedynie o spalaniu. Dane podawane przez producenta są spokojnie do osiągnięcia. Przy normalnej jeździe bez problemu schodzi się poniżej 4 litry/100. Maksymalny wynik jaki odnotowałem to 4.9. Chociaż narazie wyjeździłem tylko 4 tankowania :D na jednym baku przejeżdża się około 1000 km (i kilka litrów jeszcze zostaje, ale rezerwa już miga).
Cena za D4D za wersję SOL jest naprawdę duża i podchodzi pod Corollę. Ale ja wychodzę z założenia, że lepsze autko dobrze wyposażone, a mniejsze niż większe i ubogie. Nie żałuję ani złotówki wydanej na to auto. I obym później nie zaczął żałować :D Polecam szczególnie tą wersję!
Na razie nic. Auta z tego rocznika dużo lepiej dopracowane - narazie zero skrzypień, pisków (porównuję, bo wcześniej miałem też Yarisa, ale benzyna).
Póki co brak.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 D-4D 90KM 66kW [l/100km]