Ocena kierowcy - Toyota Yaris II Hatchback 5d

Rok produkcji 2006
Toyota Yaris II Hatchback 5d 1.4 D-4D 90KM 66kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo dobry, elastyczny i dynamiczny
Przeniesienie napędu : Skrzynia MMT
W sumie niezły samochód z różnorakim zastosowaniem, woziłem juz pore ciężary, a także różne gabaryty.Nadaje się zarówno na dłuższe trasy jak i do jazdy miejskiej, tu zaletą jest łąawość parkowania
Silnik dzielnie znosi beznadziejne sterowanie półautomatyczne skrzynią biegów MMT. Bardzo dynamiczny od 1800 obrotów, niewielkie zużycie paliwa, przy 100km/godz. praktycznie niesłyszalny wewnątrz
Coś chyba jest nie tak ze sterowaniem skrzynią biegów MMT. W przeciagu 3 lat dwukrotnie kalibrowano komputer sterujący aby ostatecznie go wymienić - po ok. 7 miesiącach od wymiany - znów sterowanie zmierza do dna. Po właczeniubiegu samochód nie \"ciągnie\", zimny rusza przy ok. 2500 obrotów. Podczas jazdy miejskiej \"gubi\" się i nie wie czy może zejśc na 1 bieg czy pozostać na 2. Często po zredukowaniu do 1 biegu, 2 włącza się przy ok. 2800 obrotów, samochód szarpie, podobnie przy ruiszaniu spod świateł. O ruszaniu pod górkę bez cofnięcia pojzadu można zapomnieć. Jedynie na szosie sprawuje się dobrze, choć \"zastanawia\" się czy zredukować bieg i potrzebuje na to kilku sekund.
układ jezdny pracuje bez zarzutu, zarówno na naierzchi mokrej, jak też na żaśnieżonej sprawuje się dobrze, choć nieco dynamiczniejsza jazda skutkuje chęcią do wyprzedzania przez tył samochodu.
Nie mam powodów do narzekania, jestem wysoki i dala mnie jest ok. W końcu są też lusterka.
Wnętrze jest bardzo funkcjonalne i praktyczne, szkoda tylko, że kierownica jest regulowana w jednej płaszczyźnie. Ogromnym plusem jest regulacja przestrzeni bagażowej - odsuwane siedzenia i płaska podłoga.
Wentylacja bez zarzutu, jedynie klimatyzacja jest niezbyt wydajna i przy niezbyt wysokiej temp. zewnętrznej(ok.25st. C., trzeba ustawiać dmuchawę na 2 biegu.
Jak na tak mały samochód - jest bardzo dobrze
Nie mam uwag do wyciszenia, szczególnie jeśli chodzi o silnik, jest ciszej niż w niejednym samochodzie z silnikiem benzynowym. Znajomi nieraz pytają czy to diesel?
Samochód zadowala się niewielką dawką paliwa, srednio poniżej 5l/100 km. Ceny przeglądów są umiarkowane choć niezbyt tanie.
Auto dość drogie, ale myslę, że ze zwyczajną ręczną skrzynią biegów jest warte swojej ceny
Jedyna usterka to opadające siedzenie kierowcy - po naprawie jakieś 2 lata temu - jest ok.
Niestety zrobiłem błąd kupując pojzad ze skrzynią MMT. Zdecydowanie odradzam. Sterowanie jest zdecydowanie zawodne i usterkowe. Szczegóły opisałem w ocenie skrzyni biegów

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 D-4D 90KM 66kW [l/100km]

4,4