: Ogromne wnętrze - za to kierowcy kochają samochody. Nawet więksi pasażerowie mają dużo miejsca na tylnej kanapie.
W zasadzie nie mam wiele do zarzucenia temu autu. Silnik - słaby i hałaśliwy, ale mało pali. Układ kierowniczy zbyt \"dosłowny\", ale w mieście przy niższych prędkościach jest poprawnie, choć żona bardzo na niego narzeka. Jest to małe auto i nie można wymagać cudów - wszystkich się nie zadowoli. Unikajcie skrzyni 6-cio biegowej - źle dobrane przełożenia, pali więcej niż 5-cio biegowa, a na 6 już nie przyśpiesza.
Lubi wysokie obroty, więc jeśli chce się jechać płynnie to niestety silnik jest hałaśliwy - zwłaszcza na trasie.
Bez zastrzeżeń, chociaż skok dźwigni mógłby być mniejszy, czasami zdarza się że bieg nie wchodzi precyzyjnie.
Dla mnie samochód niestabilny na trasie - co jest naturalne, bo to wysokie, a zarazem lekkie auto. Dla mojej żony układ kierowniczy jest zbyt czuły i wszystkie manewry wykonuje zbyt \"dosłownie\".
Szerokie przednie słupki sprawiają, że przy dojeżdżaniu do skrzyżowania trzeba się nagimnastykować, by dobrze ocenić sytuację.
Wszystko pod ręką, a obsługa jest naprawdę intuicyjna - Toyota w najlepszym wydaniu.
Klima manualna. Moim zdaniem nie działa najlepiej w upały, ale to chyba domena wszystkich samochodów z małymi silnikami.
Zaskakująco duże wnętrze przy tak małych gabarytach zewnętrznych. Mnóstwo schowków (5 zamykanych na desce rozdzielczej!). Super pomysł z przesuwnymi fotelami tylnymi, dzięki czemu możemy bez problemu spakować 4-osobową rodzinę na wakacje. Przy codziennej jeździe dziecko na foteliku nie zawadza nogami o przedni fotel, a rodzic nie łamie sobie kręgosłupa przy zapinaniu dziecka.
Niewystarczające. Przy wyższych obrotach silnik naprawdę nie daje o sobie zapomnieć. Zawieszenie również słychać na nierównościach. Ale składałbym to na karb niewielkich gabarytów - to w końcu jeden z najtańszych modeli Toyoty.
Miałem okazję użytkować 2 Yarisy. Z silnikiem 1,3 i 1,0. 1,3 (skrzynia 5-cio biegowa) naprawdę przyzwoicie - w cyklu mieszanym 5,7. Przez 2 m-ce używałem Yarisa z tym motorem, ale skrzynią 6-cio biegową i okazuje się, że palił więcej! Zwłaszcza na trasie - za mały silnik i nie miał siły pociągnąć. Yarisa z silnikiem 1,0 używałem w czasie wakacji - auto zastępcze. Na trasie palił 4 litry!!! I nie było wielkiej różnicy jeśli chodzi o osiągi w porównaniu z motorem 1,3.
Odradzam zakup nowego! Cena stanowczo za wysoka. Jeśli masz do wydania 40 tyś. to lepiej kupić coś większego używanego, a Yaris używany 2-3 letni jeśli ma znaną historię jest równie dobry jak nowy.
Nic się nie zepsuło. Do serwisu jechałem tylko na przeglądy okresowe.
Jak wyżej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 i VVT-i 86KM 63kW