Ocena kierowcy - Toyota Yaris II Hatchback 5d

borys, 15 lat temu
Silnik 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Rok produkcji 2009
Toyota Yaris II Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik jest rewelacyjny po przekroczeniu 3000 obr/min zaczyna świetnie przyśpieszać, a przede wszystkim mało spala benzyny (coś jest w sloganie Toyoty \"Toyota Optimal Drive\") nie jest to tylko czysty slogan reklamowy.
Yaris z silnikiem 1,33L Dual VVT-i o mocy 101kM jest świetnym samochodem, łączy ekonomiczność z dużą elastycznością silnika i co najważniejsze nie jest to okupione dużym zużyciem paliwa. Samochód nadaje się zarówno do miasta jak i na dłuższe trasy. Silnik jest bardzo elastyczny co powoduje, że bez problemu można wyprzedzać kilka TIR-ów bez ryzyka, że się nie zdąży. Skrzynia biegów pracuje bez problemowo, biegi wchodzą lekko, skok lewarka zmiany biegów ma mały skok.
Silnik 1,33 Dual VVT-i jest rewelacyjny. Bardzo elastyczny, a zarazem cichy i ekonomiczny.
Skrzynia biegów o 6-ciu przełożeniach pracuje bezproblemowo. Biegi wchodzą płynnie
Prowadzenie bez zarzutu. Wspomaganie pracuje lekko, a mały promień skrętu powoduje, że Yaris czuje się w mieście jak ryba w wodzie.
We wszystkich kierunkach super.
Duża ilość schowków, przełączniki rozmieszczone pod ręką. Obsługa intuicyjna.
Bardzo dobra zarówno w lecie jak i w zimie.
Jak na swój segment naprawdę bardzo dużo jest miejsca szczególnie z przodu, z tyłu dwie osoby będą podróżować komfortowo nawet na długich trasach
Silnika w ogólne nie słychać
Spalanie na trasie ok. 5,2L przy prędkości 110km/h. W mieście wzrasta do 5,9 latem w zimie do 6,2 Wydaje mi się, że jest to bardzo dobry rezultat przy mocy 101kM
Jak zawsze mógłby być trochę tańszy.
Od wiosny przejechałem 15000 KM i jak na razie żadnych problemów, mam nadzieję że będzie tak dalej. Liczę, że będzie tak niezawodny jak mój poprzedni Yaris I.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 i VVT-i 86KM 63kW [l/100km]

5,4