Ocena kierowcy - Toyota Yaris II Hatchback 5d

15 lat temu
Silnik 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Rok produkcji 2009
Toyota Yaris II Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Fantastyczny silnik, cichy, mocny i elastyczny.
Uważam ocena na 5 jest w tym przypadku adekwatna.
Jestem posiadaczem najnowszej wersji z silnikiem 1,33 o mocy 101 KM. Kultura pracy bardzo wysoka, elastyczność doskonała (nadspodziewanie). Elastyczność silnika jest nadspodziewanie bardzo wysoka.
Skrzynia biegów - 6-cio biegowa. Trochę wymaga przyzwyczajenia zmiana biegów na 6 bieg, ponieważ często zamiast 6-go włącza się 4 jeśli nie przesunie się dźwigni do końca w prawo. Ale jest dość precyzyjna.
Układ jezdny jak w każdym Yarisie t.zn. dobry.
Widoczność doskonała
Ergonomia dobra, wszystko w zasięgu ręki.
Wentylacja i ogrzewanie bardzo dobre
Przestrzeń dla kierowców i pasażera z przodu chyba najlepsza w tej klasie. Z tyłu też jest dobrze.
Wyciszenie jest znacznie poprawione w stosunku do poprzednich wersji, miałem wszystkie wersje z silnikiem 1,3. Po uruchomieniu silnika jest bardzo cicho i gdyby nie wskaźniki to można by pomyśleć że silnik jest nie uruchomiony.
Mam za mały przebieg aby coś więcej powiedzieć. W każdym bądź razie w mieście pali ok. 0,5 l mniej niz poprzednia wersja.
Biorąc pod uwagę walory tego samochodu to cena nie jest wygórowana, biorąc pod uwagę jego wyposażenie.
Ponieważ posiadałem wszystkie wersje Yarisa z silnikiem 1,3 to do przebiegu 50 000 km nigdy nie miałem problemów z niezawodnością. Przypuszczam że ta wersja nie będzie gorsza.
Jak wyżej.
Dziennik kosztów dla Toyota Yaris II Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW