Ocena kierowcy - Toyota Yaris I

Silnik 1.5 i 16V 106KM 78kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 5 lat
Toyota Yaris I 1.5 i 16V 106KM 78kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
auto pod każdym względem doskonałe. połączenie gokarta i zarazem spokoju i ergonomii. miałem już 11 aut ale to mistrzostwo. ekonomiczny, szybki z charyzmą. i kompletnie niezawodny:)
nic do zarzucenia. nie bierze ani milimetra oleju na bagnecie. olej valvoline max line 10 w 40 idealnie zmiękcza uszczelki i wycisza jednostkę.zawieszenie szokująco wytrzymałe. wymieniałem dwa łożyska ale ze starości miała prawo huczeć. jedno przód 90 zł tył 150
skrzynia jak w każdym japońcu tym bardziej sportowym. idealnie lekko z delikatnym kliknięciem. wsteczny mógłby wchodzić nieco lżej
sztywne twarde jak cegła zawieszenie ładnie tłumiące poprzeczne nierówności. auto nie podskakuje jak piłka w zakrętach nie przechyla się kompletnie nic. kompromis między komfortem a agresywnym zestrojeniem z naciskiem na to drugie. to największy plus tego auta
miejsca z przodu jak w aucie klasy wyższej, bagaznik w sam raz ( PRZESUWANA TYLNA KANAPA). Zawieszenie to idealny kompromis. jest sztywne ale auto zachowuje się na nierównościach bardzo pewnie
wszystkie przyciski, schowki świetnie ułożone w zasięgu ręki. prosto, łątwo i przyjemnie. po japońsku ale deska bardzo przejrzysta i ładna co japońcom się rzadko zdarzało
nigdy nie miałem problemów z parującymi szybami itd. autko grzeje się do temp 90 stopni po kilku kilometrach. pod tym względem świetnie
kierowca i pasażer miejsca jak w aucie klasy wyższej, jeśli z tyłu przesuniemy kanapę do tyłu jest miejsca bardzo dużo ale bagażnik robi się miniaturowy. w drugim kierunku bagażnik jest tak dużo że spokojnie wkładam torbę do tenisa na 10 rakiet i koszyk z piłkami na szerokość obok siebie
szału nie ma. jest cichy do 100 km/h bo wtedy ma ok 2 tys obrotów. pięknie mruczy i ma świetny dżwiek ale powyżej 100 robi się japońską wiertarką. to sportowe auto więc tak musi być. jest cichszy niż yaris 1.3 i 1.0
spalanie przy emeryckiej jeżdzie do 90 km/h rekord 4.8 . w mieście ekonomicznie jeżdżąć 5,5 l. maksymalmnie miasto 7,6 l przy butowaniu do spodu non stop
dla mnie ideał. pierwsze auto tak niskiej klasy w moim zyciu . zakochałem się w nim. części troszkę droższe niż u niemieckich konkurentów ale niezawodność nie ta liga
nic kompletnie nic. po prostu nic. zawieszenie =łącznik stabilizatora przy 180 tys , końcówka drążka, łożyska x2,
zero najmniejszych usterek

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 i 16V 106KM 78kW [l/100km]