Super autko. Najlepiej się nadaje do miasta albo na krótkie trasy (tak ok 200km), ale to przecież nie jest limuzyna. Na dłuższe trasy męczące. Ogólnie przyjemnie się nim jeździ, ale trzeba go wyczuć.
Zaskakująco dobrze jak na tą pojemność. Na trasie trzeba wejść na wyższe obroty, żeby było dynamicznie, inacznej ciężko się zbiera. Trzeba się przyzwyczaić do ruszania, bo dość specyficznie się zachowuje (przynajmniej jako nowy). Dobrze reaguje na wciśnięcie pedału gazu.
Łatwo wchodzi i bez problemów.
Za miękki na długie trasy, w mieście średnio tłumi dziury.
Idealny i komfortowy do miasta gdzie nie ma dziur na drogach (ale to chyba nie ten kraj) - wtedy daje dużo przyjemności z jazdy. Trzeba się jednak go nauczyć (to nie jest ta charakterystyka z niemieckich aut).
Wszystko widać.
Bardzo czytelny wyświetlacz (w całości elektroniczny), zaprojektowany tak, że przy przenoszeniu wzroku z drogi na wyświetlacz, oko nie musi się akomodować do zmiany odległości.
Elektryczne szyby najlepiej kupić jeżeli są w standardowym wyposażeniu auta. Dokupowane osobno są to małe pudełeczka w miejscu korbki od szyby.
Nie miałem problemów z zaparowanymi szybami (chyba że odciąłem dobieg powietrza z zewnątrz). Ogrzewanie do -20st. jest wystarczająco dobre, ale mam wrażenie, że jeszcze trochę i przestałoby działać wydajnie.
Kierowca i pasażer super, ale wtedy pasażerowie niewygodnie. Mały bagażnik, ale można rozłożyć tylnie siedzenia.
Przy wysokich obrotach huczy.
Ceny przeglądów w ASO: 300-600 zależy co jest do wymiany.
Jak się jeździ spokojnie to jest oszczędne. Mniej więcej tak, jak podają w specyfikacji. Przy moim stylu jazdy w mieście 6.8 latem i 8 zimą. Na trasie spokojnie 4.9 - 5.5. Przy 160km/h około 13. Rekord to 3.9 w jedną i 4.4 w drugą stronę (po 150 km). Ale to specjalnie testowałem.
Inne auta z tego segmentu mają uboższe wyposażenie za tę cenę (tak było jak kupowałem - teraz nie wiem).
Silnik się pocił zaraz po kupnie, ale w ASO to zauważyli i załatali w ramach gwarancji. Myszy mi wygryzły kawałek wyłożenia w komorze silnika (może smaczna?). Poza tym nic.
Kompletnie nic.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 68KM 50kW