Ocena kierowcy - Toyota Yaris I

Silnik 1.0 i 16V 68KM 50kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Toyota Yaris I 1.0 i 16V 68KM 50kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Użytkuję Yarisa jako drugi właściciel od 2005 roku. W tym czasie przejechałem 155 tys km od autostrad po dukty leśne. Mogę o nim powiedzieć: pewniak. Co 2 lata odwiedzamy Szwajcarię a Yaris był na wszystkich jej górskich przełęczach. Wyposażenie ma ponadprzeciętne (klimatyzacja, wspomaganie kierownicy, zmieniarka CD, centralny zamek, immobilizer, komputer pokładowy, hak). Nie zamierzam się z nim rozstawać.
Bardzo dobry: dynamika, elastyczność i oszczędność to jego główne cechy. W mieście właściwie posługuję się tylko najwyższym biegiem, który bez zająknięcia toleruje niskie prędkości (od 46 km/h).
Nie mam uwag negatywnych podobnych do przytaczanych. Mój Japończyk spełnia wszystkie wymagania.
Mimo małych rozmiarów Yaris potrafi radzić sobie w rożnych warunkach terenowych. Moim zdanie to samochód o bardzo dużej (jak na auta klasy A) dzielności terenowej. Układ jezdny sprawdza się doskonale również na tzw. koleinach.
Cenię Yarisa za wysoką pozycję za kierownicą i doskonałą widoczność wokół pojazdu. Szyba tylna i boczne dają komfort nieporównywalnie większy przy cofaniu, czy parkowaniu, niż tego typu manewry za pomocą kamer i piskliwych czujników.
Najbardziej doskwiera mało ergonomiczny dla kręgosłupa (obecnie wysiedziany) fotel kierowcy. Ale to jest do zmiany.
Skala ogrzewania i klimatyzacji pojazdu na wystarczającym i wyższym poziomie, niż w większej Corolli. Nie bez znaczenia jest krótszy kokpit - w słońcu we wnętrzu samochodu nie bucha gorącem.
Jestem bardzo szczęśliwy będąc tzw. dwumetrowcem - miejsca dla kierowcy tyle ile trzeba. Odkąd mam problem ze sztywnieniem nóg szukałem nowego samochodu. Niestety nie znalazłem takiego, który dawałby mi komfortową przestrzeń i wszystkie zalety Yarisa.
Na długich trasach autostradowych bywa głośny. Ale ogólnie nie można mieć pretensji.
Bardzo akuratne wydatki. Analiza za okres 10 lat wykazała, że to kwota średnio 1200 PLN na rok (bez paliwa).
Po latach użytkowania jestem zdania, że dobrze wydałem pieniądze. A wydawało mi się, że to drogi zakup. Tymczasem nawet dziś mój Yaris jest w cenie.
Nie wiem co to usterki. Patrząc na znajomych i ich problemy zwykłem się nie odzywać by nie drażnić.
Nie odnotowałem dotąd żadnej. Systematyczny serwis oznacza niezawodność. Patrząc na dzisiejsze auta podobnej klasy doskonałość.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 68KM 50kW [l/100km]

5,6