Ocena kierowcy - Toyota Yaris I

Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 1 rok
Toyota Yaris I 1.0 i 16V 68KM 50kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Inne : Wygoda pomimo małego rozmiaru
W mojej ocenie jak na swoją małą pojemność 1.0 to silniczek pracuje przyzwoicie. Wiadomo trochę słaby ale w porównaniu z innymi autami z takim silnikiem jest ok. W górzystym terenie pare razy pozytywnie mnie zaskoczył.
Dla mnie skrzynia trochę mało precyzyjna. Szczególnie jedynka i wsteczny czasem bardzo ciężko wchodzą.
Auto bardzo przyjemnie, precyzyjnie się prowadzi. Jest zwrotny i zwinny.
Widoczność do tyłu przy cofaniu bardzo ograniczona. Mała tylna szyba przysłonięta jeszcze zagłówkami tylnych siedzeń. Akurat tym autem chyba lepiej cofać na lusterka :)
Jestem bardzo zadowolony z wygody, fotel kierowcy dla mnie bardzo wygodny, wszystkie przyciski intuicyjnie rozmieszczone. Dwa schowki, miejsce na kubek/butelkę. Jak na tak małe auto to dość dobrze rozplanowane
W zimie dość szybko się nagrzewa, dmuchawa daje rade. Zmrożona przednia szyba dość szybko puszcza. Klima też odpowiedniej wydajności.
Uważam że jak na swój rozmiar Yaris jest bardzo wygodnym autem. Dobrze wyprofilowane fotele przednie oraz regulowana tylna kanapa
Jazda po mieście komfort, cichutko. Dopiero w trasie przy prędkości od 90 w zwyż robi się głośno. Powyżej setki hałas jest już męczący
Póki co brak wydatków na grube naprawy (jeżdżę tym autem rok, zrobiłem 16 tys km), tylko tankowanie i bieżąca eksploatacja, płyny itd
Yaris trzyma się w cenie, ale pomimo małego rozmiaru jest wygodny i pojemny. Co do wykończenia to można by się przyczepić do plastików ale nie jest źle. Ogólnie pozytywnie
Przez rok jazdy, około 16 tys km. Zrobiłem tylko końcowy odcinek wydechu. Uważam że na 11-sto letni samochód to nie dużo.
Póki co na szczęście brak poważnych usterek

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 68KM 50kW [l/100km]

6,1