Ocena kierowcy - Toyota Yaris I

Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 5 lat
Toyota Yaris I 1.0 i 16V 68KM 50kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : niezawodny , oszędny
oczywiście polecam , bardzo trwały samochodzik , niezawodny :)
Silnik jest naprawde solidny , nie jest to wyścigówka ale sprawnie i oszczędnie moge sie poruszać . W tym momencie auto służy mi do dosyć długich tras : w ciągu roku jeżdżę kilka razy do holandi robiąc po 1460 km i nic sie nie dzieje , silnik nie cieknie , nie wzdycha , po prostu nic z nim sie nie dzieje :) ps. po wyżej 120km/h staje sie nieco głośny , ale nie oszukujmy sie to 1.0
Odnośnie skrzyni biegów : jest naprawde precyzyjna , nie trzeba prosić żeby wskoczył bieg
Jak na takie małe autko , naprawde dobrze trzyma sie drogi
Nie wiem jak innym , ale czasami na skrzyżowaniach przeszkadzają mi słupki po bokach przedniej szyby
nie mam tu żadnych zastrzeżeń , jedynie co to moge mieć pretensje do siebie , mogłem brać yariske z klimą :)
nie jest to olbrzym , ale myśle że miejsca znajdzie sie dla tych pieciu osób , zaletą jest przesuwana tylna kanapa , dzieki której możemy regulować przestrzenią pasażerów bądź też bagażową
yariska jest naprawde cichutka , jadąc normalnym tempem wcale nie słychać silnika , można słuchać wiatru :)
zaczynając od paliwka... moim zdaniem nie ma bardziej oszczędnego pojazdu z silnikiem 1.0 niż yaris , na trasie lublin-warszawa jadąc w 4 osoby wykręciłem wynik 4,3 przy prędkości 90-100 km/h . ceny przeglądów - najwięcej zapłaciłem 600zł , o naprawach nic nie moge powiedzieć bo sie nie psuje , posiadam autko już ponad 5 lat , jedynie co sie dzieje to raz na jakiś czas spali się żarówka przednich świateł ( koszt 1szt-12zł)
nie wiem jak kształtują sie ceny na rynku wtórnym ale podejrzewam że w granicy 20tys. zł , więc uważam że , za autko które sie nie psuje to dobra cena
Yariska nigdy mnie nie zawiodła , nic przy tym samochodziku nie musiałem robić

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 68KM 50kW [l/100km]

5,4