Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, mimo iż nie jest to samochód luksusowy (poj. silnika, moc, gabaryty) a ok. 75% całego przebiegu to trasy długie 250 - 500 km dobowej jazdy. Jest to mój czwarty samochód ogólnie, ale pierwszy całkowicie bezawaryjny.
Silnik trochę głośny ale dopiero po przekroczeniu 110km/h, trochę mułowaty do 1800 obr/min, biorąc pod uwagę natomiast pojemność silnika 1,0 i moc 68 KM to spokojnie w cztery osoby wyprzedzam TIRa na krótkim odcinku. Ponieważ jestem spokojnym kierowcą, dla mnie te osiągi są całkowicie wystarczające.
Biegi wskakują bardzo płynnie z lekkim, przyjemnym dla ucha kliknięcie.
Samochód prowadzi się bez najmniejszych problemów zarówno na prostej jak i w zakrętach.
Widoczność do przodu doskonała,tył i boczne lusterka również, trochę przeszkadzają boczne słupki i przy dojeżdżaniu do przejścia z zakrętu można (niechcący) \"trafić\" niezauważonego pieszego.
Ilość schowków powala na kolana, zastanawiam się jak z tą ilością pomieszczę się w (ewntualnie) nowym samochdzie.
Wietrzenie samochodu bez zarzutu, żadnych zaparowanych szyb itp., ale trzeba dbać o filtr znajdujący się w schowku pasażera, ogrzewania wnętrza również bezproblemowe.
Gdyby siedzenia przednie były trochę \"głębsze\" a tylne oparcie lekko pod kątem to byłoby doskonale.
Wyciszenie kabiny do prędkości 110km/h dobre, powyżej zaczyna się szum z zewnątrz i słychać już silnik.
Ponieważ jeżdżę spokojnie to mieszczę się na trasie w 3,8 - 4,2 l/100km, jazda mieszana to już ok. 5,0 l/100km. Ceny przeglądów pogwarancyjnych dostępne (po 60.000km - duży przegląd - 700 zł.).
Jeśli chodzi o stosunek jakość/cena to przy jego bezawaryjności wart jest wydanych pieniędzy - ja za swojego 3-letniego dałem ok. 23.000 zł. i nie żałuję nawet jednej wydanej złotówki
Mam Yariskę 2002 rok/ silnik 1,0/ przebieg ok. 89.000 km i do tej pory ŻADNEJ awarii,usterki czy jakiejkolwiek innej, nieprzewidzianej niespodzianki, przepraszam, wymieniłem dwa komplety żarówek do jazdy dziennej i jeden komplet pozycyjnych przednich.
Żadnych usterek drobnych, poważnych czy innych niespodzianek, ale warunek jest jeden: przeglądy terminowe i wykonywane w autoryzowanych stacjach, również te pogwarancyjne.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 68KM 50kW