: Bardzo dynamiczny! 68 KM z jednego litra to świetny wynik
i niejeden \"lepszy\" samochód zostawiam na światłach.
Auto jest dynamiczne, dobrze przyspiesza, skrętne i łatwo manewrowalne w ciasnym mieście. Na szosie dobrze przyspiesza choć z wyprzedzaniem przy prędkości 90-100km/h są już pewne problemy.
68 KM z 1,0 to naprawdę, rewelacja i duża dynamika. Wsiadam, odpalam (zawsze za pierwszym razem) i jadę!
Żadnych problemów więc o czym tu pisać. Biegi wkłada się lekko ale nie za lekko.
Bardzo dobrze trzyma się drogi. Mały promień skrętu, łatwe zawracanie i manewrowanie w ciasnych miejscach.
Auto jest dość krótkie i siedzi się wysoko więc widoczność w każdą stronę jest bardzo dobra. Żadne słupki niczego nie zasłaniają. W czsie opadów wycieraczka tylnej szyby bardzo przydatna.
Wszystko w zasięgu ręki kierowcy. Łatwa obsługa radia i przyrządów oraz elektrycznych szyb przednich.
Dobre zestopniowanie nadmuchu powietrza. silnik się szybkonagrzewa i ogrzanie kabiny lub odparowanie szyb świetne.
Nadspodziewanie dużo miejsca dla kierowcy i pasażera z przodu co dziwi wszystkich, którzy po raz pierwszy wsiadają do Yarisa. Z tyłu w dłuższych trasach lepiej niech siędzą max. dwie osoby - dla trzech to męczące.
Silnik pracuje moim zdaniem bardzo cicho. Albo się przyzwyczaiłem. Po ośmiu latach jeżdżenia ja słyszę go na tyle, że mogę zmieniać biegi bez patrzenia na obrotomierz. Radia słucham bez problemu i jeszcze słyszę co się dzieje na zewnątrz.
Średnio w mieście ok. 6 l/100 w trasie ok. 5 a nawet 4,5. To zależy czy jedzie się \"chaotycznie\"
i ponad 130 km/g czy grzecznie ok. 90-tki. Przeglądy (co rok lub co 15000km) nieparzyste ok. 400zł, parzyste ok. 900zł - ceny z lat 2006-2008. Przez 8 lat żadnych napraw.
Kupiłem wersję Luna czyli najbogatszą w tamtym czasie. Brak tylko alufelg i klimy (były za dodatkową opłatą). Alufelgi to zbędny luksus w takim samochodzie ale, że nie wziąłem klimy to był błąd ( ostatnio często miewamy upalne dni w lecie).
Wymiana piór wycieraczek po 5-ciu latach i trzech różnych, przepalonych żarówek. Jedna po trzech latach, jedna po 6-ciu latach, jedna po 7-miu latach.
Żadnych usterek przez osiem lat jeżdżenia, co już pisałem. I tyle!
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 68KM 50kW