Ocena kierowcy - Toyota Yaris I

Silnik 1.0 i 16V 68KM 50kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Toyota Yaris I 1.0 i 16V 68KM 50kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Karoseria : W zasadzie to nie tyle sama karoseria ile ilość przestrzeni wewnątrz auta
Przeniesienie napędu : opisana powyżej wymiana rozrządu
Inne : po 8 latach użytkowania przestała zepsuło się gniazdo antenowe, przez co nie działa radio
Auto ma 8 lat, więc powoli trzeba byłoby się zacząć rozglądać za czymś nowym... i tu mam problem, bo najchętniej kupiłbym nową Yarisę... tylko tak trochę głupio :-)
Silnik bardzo elastyczny. Auto ma bardzo dobre przyspieszenia i dopiero przy dużych prędkościach zaczyna hałasować.
Generalnie jestem bardzo zadowolony, poza jednym szczegółem. Czasami jest problem z wrzuceniem wstecznego biegu - trzeba wtedy puścić sprzęgło i spróbować jeszcze raz. Słyszałem, że to normalne zachowanie w tym modelu.
mogłoby być lepiej. Dość duże słupki czasami ograniczają widoczność, ale da się do tego przyzwyczaić.
Auto bardzo wygodne - zarówno z przodu jak i z tyłu.
Jak na tak małe auto przestrzeni jest zaskakująco dużo. było mi ciaśniej w niejednym większym aucie.
czasami za bardzo "słychać asfalt". Silnik sam w sobie jest cichy
Zużycie paliwa bardzo małe - w porywach sięgało 6-7 litrów, ale przeciętnie utrzymuje się na poziomie 5-5,5l. Poważnym mankamentem są ceny napraw w ASO, jednak auto jest na tyle niezawodne, że na szczęście naprawy takie zdarzają się bardzo rzadko.
Nie da się ukryć, że auto nie należy do najtańszych. Ale z pewnością jest warte swej ceny
w ciągu 8 lat miałem dokładnie 3 drobne usterki
Nie wiem jak to jest w innych samochodach, ale tutaj poważna usterka zdarzyła się raz - trzeba było wymienić rozrząd. Cała afera kosztowała mnie 4tyś zł. Za to nigdy nic więcej się nie działo

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 68KM 50kW [l/100km]

5,8