kupiliśmy toyotę półtora roku temu z przebiegiem 89 tys. km.,przejechaliśmy kolejne 20tys., jak do tej pory nie mamy żadnych problemów z autem , praca silnika bez najmniejszych zarzutów, silnik pracuje równo,cichutko do 110 km/h, zdecydowanie głośniej powyżej tej szybkości
biegi zmienia się lekko bez żadnych problemów
po 109tys. km i jeździe po różnych nawierzchniach nic nie stuka i nie puka w zawieszeniu samochodu
widoczność auta oceniam na piątkę podczas jazdy, na cztery w momencie ruszania z podjazdu, pełną widoczność ogranicza środkowy słupek
ekonomiczność toyoty i przestrzeń w samochodzie to jego dwie największe zalety, po mieście pali latem 4,7-5,5 l; zimą do 6,5, po trasie natomiast przy jeździe do 120 km spalił 4,2 litra
ogrzewanie samochodu jak dla mnie to jedyny minus toyoty, zimą przy dużych mrozach(tegoroczna zima - 26 st.)jest zdecydowanie niewystarczające, stosunkowo za długo trzeba czekać na ciepłe powietrze, klimatyzacja z kolei pomimo faktu,że samochód jest wysoki chłodzi całą przestrzeń auta
oceniając przestrzeń auta powinniśmy do pięciu punktów dołożyć jeszcze jeden, zarówno z przodu jak i z tyłu jest bardzo dużo miejsca, jest to niewątpliwie największa zaleta samochodu , olbrzymim plusem jest też to, że siedzi się wygodnie, wysoko, nogi ułożone pod kątem prostym, wszyscy znajomi dziwią się ,że pomimo wyglądu z zewnątrz na mały samochodzik, w środku jest tak dużo miejsca , no i bagażnik , dla mnie kobiety super, torby z zakupami pakuje się łatwo ze względu na boczne otwieranie tylnych drzwi, wreszcie wyjazd na wakacje- tylne siedzenia chowamy w podłogę i uzyskujemy tym samym olbrzymią pojemność auta , siedzenia wyprofilowane optymalnie , po przejechaniu 400 km nie odczuwałam bólu kręgosłupa
małym minusem tego modelu toyoty jest zwiększony poziom hałasu przy jeździe powyżej 110 km/h i nieco za małe przyspieszenie podczas wyprzedzania
reasumując , ten model toyoty polecam tym wszystkim, którzy chcą mieć samochód ,który mało pali , jest niezwykle przestronny , a co najważniejsze mało awaryjny, na przeglądzie stwierdzono, że praktycznie jest w idealnym stanie(2003 r)i nie ma się do czego doczepić,co ogromnie cieszy biorąc pod uwagę jazdę po różnych nawierzchniach dróg.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 DI 75KM 55kW