: Bardzo przestronne i funkcjonalne wnętrze
Bardzo przestronne , komfortowe i bezpieczne auto rodzinne
Dynamika wystarczająca nawet przy pełnej obsadzie i zapakowanym na full kufrze, to nie jest auto wyścigowe... przyspieszenie przy wyprzedzaniu nawet na 5 biegu jest wystarczające do bezpiecznej jazdy. Nie spala dużo oleju na 2 tys. km. dolałem tylko 0,5 l
Trochę ciężko wchodzi 2 bieg na zimnym silniku, skrzynia 6 biegowa, 6 bieg bardzo dobrze sprawdza się na autostradzie od 120-130 km/h -pozwala na oszczędną jazdę .Przełożenia dość dobrze skonfigurowane .
Układ jezdny dobrze tłumi nierówności w drodze na zakrętach auto trzyma się drogi , układ ESP załącza się gdy naprawdę musi (mi zdarzyło się tylko na śniegu) .
Układ ASR daje duże poczucie bezpieczeństwa jest chyba 10 poduszek łącznie z kurtynami bocznymi i poduszką na kolana kierowcy.
Materiały wnętrza zadowalające , plastiki mogą być choć wolę bardziej miękkie , tapicerka taka sobie jak dla mnie za ponura .
Kierownica dość szybko się wyciera, ale te typy ponoć tak mają..
Widoczność zadowalająca , kamera cofania b.dobrze się sprawdza .
Bardzo dobra ergonomia , wygodne fotele z tył każdy można regulować osobno ! dzieciaki po rozłożeniu oparć całą długa trasę nic nie narzekały, przednie fotele też bardzo wygodne brakuje tylko regulacji oparcia w odcinku lędźwiowym . Można super konfigurować miejsce w kufrze poprzez możliwość składania osobno każdego oparcia fotela kanapy.
Do dyspozycji pasażerów na tylnym siedzeniu 2 rozkładane stoliki dobre dodatkowe oświetlenie w mojej wersji jest również siatka przeciwsłoneczna wyciągana z podszybia pomimo przyciemnianych szybek..
Wentylacja działa bardzo sprawnie , mam klimatronic w pozycji auto nie potrzeba nic kombinować wszystko działa sprawnie latem ale zimą wolę sam ustawić nawiew za zimno na auto (za małe obroty wentylatora) . Trzeba tylko pamiętać o wymianie filtra kabinowego , ja wymieniam co pół roku inaczej trochę śmierdzi ..
Ogrzewanie przednich siedzeń super sprawa, grzeje również oparcie aż do wysokości łopatek.
Bardzo przestronne auto , nawet "duży" kierowca może śmiało się zmieścić za kierownicą pasażerowie z tył mają mega dużo miejsca , oczywiście fantastyczne rozwiązanie w postaci płaskiej podłogi robi tez swoje na środkowym tylnym siedzeniu..
Jeździłem również Oplem Zafirą ale ona się "umywa " do Toyoty Verso :)
Mamy szklany zasłaniany dach co jest ogólnie bajerem ale dzieciaki jadąc z tył mają fajne wrażenia
Wyciszenie auta bardzo dobre nawet przy szybkiej jeździe na autostradzie
Dość drogie części do układy hamulcowego (klocki tarcze) reszty nie miałem okazji na szczęście sprawdzać
Regulację hamulca ręcznego , można samemu wykonać..
Brak
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 126KM 93kW