4 lata jazdy i czwarta opinia (wcześniejsze tu znajdziesz). Podtrzymuję wcześniejsze opinie :) Super auto rodzinne, choć równie dobrze się jeździ i w pojedynkę :) Tę opinię dopisuję dla info o awaryjności(jej braku)/dpf/itp. Po 4 latach użytkowania (po 8 od nowości samochodu) moja Toyotka zaczęła mieć problemy z odpalaniem - nadmienię, że jeżdżę tym dieslem głównie dom-praca-dom + w roku jakiś dłuższy wyjazd wakacyjny (UE) i w zimę nasze lub słowackie góry - nie to żeby nie odpalała, ale dłuuuugo kręciła nim odpali, aku sprawdzane przez znajomego napięcie niby trzymało. Wyglądało to tak jakby nie mógł zassać paliwa, po nocy, czy po 8 godzinach w pracy, pierwsze kręcenie dłuuugo i nie mógł zaskoczyć, jak odpuściłem i spróbowałem ponownie już odpalał. I tu UWAGA, różni "mądrzy" prorokowali duuuuże wydatki - "o, nie może zassać paliwa, uuuu głowica nieszczelna, one tak mają! - uuuu sprężarka do wyrzucenia!" i inne głupio-straszne proroctwa. Podjechałem do swojego serwisanta w Kobyłce - pierwsze jego słowa na moje obawy, że może będzie większy koszt bo ...., "Nie, nie ten model (w sensie nie 124KM), nie ta turbina" posprawdzam, ale wymienimy pewnie akumulator - zapewne od nowości nie był jeszcze wymieniany (czyli oryginalne aku padło po 8 latach). Akumulator wymieniony - nowy mocny Bo...h - 3 miesiące temu - od tego czasu auto odpala od pierwszego pstryknięcia - mam wrażenie lepiej niż jak je kupiłem - śmigam dalej i pomimo codziennej jazdy w miejskich korkach nic się nie dzieje - wiwat Toyota diesel 124KM (DPF - działa jak opisywałem w poprzednim komentarzu - sam się oczyszcza w zimę).
Rewelacja do normalnej jazdy - bezobsługowy i bezawaryjny :)
Jak w Toyotach - mi pasuje
Lakier miękki - podatny na zarysowania, ale ogólnie jest OK - rdzy nigdzie nie widać.
Jak pisałem - przydałyby się nawiewy w bocznych słupkach albo w konsoli środkowej na 2 i 3 rząd siedzeń
Rewelka :)
ośmioletni samochód - 4 lata jazdy u mnie - brak jakichkolwiek usterek