: Lepiej niegrzebać przy gazniku bo samemu ciężko będzie ustawić tak jak ma być.
: Dość szybko zużywające sie zawieszenie z tyłu(amortyzatory i kielichy)
Ogólnie to auto niewymagające kosztownych wkładów,mało wadliwe,wystarczy dbać a będzie dłuuugo służyło.Blacha wytrzymała jak w żadnym innym aucie zdrowsza jak jednozlotówka.Do porównania miałem Fieste z tego samego roku i od 5m-cy jest juz na zlomie bo sie rozsypała.
Silnik chodzi fajnie czysto tak do 150000km(przynajmniej u mnie)pózniej jakby sie gaznik rozregulował.Na 800obr/min niechce chodzić-po spuszczeniu z gazu gaśnie.Dopiero 900obr/min jest ok.Od nowości teraz dopiero zmieniłem uszczelniacze na zaworach(już były tak zużyte że co około miesiąc musiałem dolewać około 1 litra oleju).Niepolecam oleju Lotos,tylko brudzi silnik.Polecam w podobnej cenie GM.
Skruciłem lewarek o połowe,założyłem grubszą gałke i całkiem inny lepszy komfort(przynajmniej dla mnie).Pozatym skrzynia OK.
Mieszkam w górach i tu jeszcze niespotkałem podjazdu gdzie niemógłbym wyjechać.Amortyzatory z tyłu szczególnie delikatne tzn.niewiem czemu czeęsto sie zużywają,wymieniam co 2 lata(może temu że kupuje najtańsze)Z przodu jeszcze oryginalne fabryczne(od 4 lat na przeglądzie mówią że można myśleć nad wymianą ale jeszcze mieszczą sie w normie).W każdym jednym modelu szybko zużywają sie tylne kielichy.Poza tym bez zarzutu.
Nic dodać,nic ująć.
Symboliczny bagażnik.Auto w miare wygodne dla dwóch niewymagających osób.
Wentylacja bdb.Ogrzewanie:warto co pare lat przeczyścić nagrzewnice przed zimą.
Jak to w małych samochodach,przestrzeń też mała...
Co do wyciszenia to jak na ten rocznik to w miare ok.Radia można posłuchać.
Zurzycie paliwa to może było rewelacyjne w czasach produkcji.Teraz to powyżej średniej,w mieście potrafi połknąć 9-10l jak i w trasie 7-8l.Dla mnie średnia to 6l/100km.
Warta tych pieniędzy.Zauważyłem że można już kupić za 3-4tys.zł w fajnym stanie.Polecam!!!
Wymieniam tylko części faktycznie zużywające sie takie jak:hamulce,amortyzatory,filtry,olej,świece,rozrząd...Tu duży plus,Toyoty tak mają.Jeszcze niezdarzyło mi się żeby auto odmówiło posłuszeństwa nawet przy -30stopniach pali i jedzie.Tylko dlatego go jeszcze mam bo zawsze moge na gwiazdeczke liczyć.
Nie doświadczyłem.No chyba że liczyć wymiane uszczelniaczy na zaworach:koszt części:105zł,3 godziny roboty,robota gratis(brat mechanik:-))
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 12V 75KM 55kW