Największym minusem samochodu wg.mnie jest komfort zawieszenia poprostu wszystko słychać. Denerwującie jest również, iż silnik ma b.wysokie obroty po uruchomieniu w zimie, pewnie żeby szybciej się nagrzał, ale to niepotrzebne bo ja i tak od razu ruszam. Silnik jest wrażliwy na obciążenie. Solo i z prawie pustym bakiem przyśpiesza super, ale wystarczy nalać do pełna i posadzić jeszcze 2 osoby i do tego założyć kiepskie opony z dużym oporem toczenia i robi się anemiczny jak fiat 126P, trzeba kręcić po wysokich obrotach.
Jak na 1.3 to super
dźwignia ma zbyt długi skok, a wrzucanie wstecznego to męka!!
Przy niskich temperaturach i jeździe miejskiej grzeje słabo, kiedy silnik ma większe obroty np. na trasie jest ok, ale nawiewy są tylko z przodu i po uruchomieniu ogrzewania w zimie ciepłe powietrze leci z przodu a od tyłu zimne.
przód ok, tył lipa ale to przecięż mały samochód i nie ma cudów.
Wszystkie nierówności nawierzchni przenoszą się na samochód, komfort zawieszenia jest beznadziejny. Miałem wcześniej Honde Concerto 1991 bez porównania. W Toyocie załozyłem amorki gazowe KAYABA i bez różnicy. Mam również C15 który jest samochodem ciężarowym, gdzie o komforcie chyba nikt nie myślał a jest dużo lepiej. W toyocie tylna półka ciągle podskakuje i stuka, rypią plastiki w desce rozdzielczej jedyne rozwiązanie na to to radio.
Normalnie średnie spalanie ok 5.6L w ruchu mieszanym, zimą to ok 6.5L
moja toyota ma 160000km, jest już gdzieś luz w układzie kierowniczym po przy zjeżdzaniu z małego krawężnika słychać stuk. Mocno koroduje blok silnika i elementy z żeliwa jak mocowanie pompy wspmagania, itp. układ wydechowy raczej też już długo nie pociągnie, pojawiła się rdza nad górym mocowaniem przednich amortyzatorów.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 16V 82KM 60kW