Na razie czuję się w nim świetnie. Mam nadzieję, że odkryję jeszcze wiele zalet tego samochodu po dłuższej eksploatacji
Nie mam bogatych doświadczeń z silnikami wysokopreżnymi, ale elastyczność znacznie lepsza niż w samochodzie z porównywalnym silnikiem benzynowym. Szczególnie, że czuje się to już na niższych obrotach. Kultura pracy po okresie rozgrzewania silnika zadowalajaca.
6 biegowa skrzynia manualna znacznie lepsza niż w moim poprzednim samochodzie(Avensis).
Biegi wchodzą lekko i wyraźnie. Droga prowadzenia drążka dosyć któtka.
Wymaga trochę przyzwyczajenia po doświadczeniach z typowej osobówki. Jest jednak wystarczająco precyzyjny. Zawieszenie trochę zbyt twarde na nasze drogi, odbija się to negatywnie na komforcie, a pozytywnie na bezpieczeństwie. Na równych drogach odczucia bardzo dobre.
Jak na ten typ samochodu, nie najgorzej. Dobre duże lusterka zewnętrzne. Jestem przyzwyczajony do czujników cofania. Wydają się one niezbędne w codziennym użytkowaniu.
Wskaźniki umieszczone w sposób właściwy, choć jak w każdym nowym samochodzie pewne drobiazgi wymagają przyzwyczajenia. Usytuowanie podłokietnika dla kierowcy wolałem w Avensis, gdyż był wyższy i można było oprzeć na nim rękę na dłuższych trasach. Siedzenia dość twarde, tylne składa się wyjątkowo łatwo
Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa, na razie bez zastrzeżeń. Trzeba poczekać na bardziej ekstremalne warunki.
Przestrzeń adekwatna do wielkości samochodu. Bagażnik bardzo pojemny z kilkoma dodatkowymi schowkami pod podłogą. Trochę mało uchwytów do mocowania bagażu. Możliwość przesuwania tylnego siedzenia.
Wiadomo, że to nie benzyna, więc trochę klekocze jak jest zimny, później jednak jest już nieźle. Również przy większych prędkościach da się słuchać radia lub żony.
Na krótkich trasach miejsko-podmiejskich przy dość delikatnej jeździe zużycie paliwa mieści się w 7 litrach na 100km. Przeglądów i napraw jeszcze nie było, to drugie oby jak najdłużej.
Wolałbym jeszcze mniej, ale czy nie chcę zbyt wiele?
Jeśli jakość będzie bez zastrzeżeń to i cenę jakoś przeboleję. Może gdyby był tańszy to i moich oczach byłby mniej wart.
A tak serio to pieniądze spore, ale przyjemności kosztują.
Obstawiłem ocenę 5, żeby nie zapeszyć.
j.w. więcej na ten temat po dłuższym użytkowaniu.
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 16V D-4D 136KM 100kW