Toyota przereklamowana, bardzo droga w zakupie, bardzo droga w naprawach, wcale nie taka bezawaryjna. Minusy:
- słaba elektryka- problemy z klima, wyświetlaczem radio- komputer
- problem z katalizatorem- norma w toyotach- wymiana na oryginalny (tylko taki daje rade) ok. 4000tys.
- spalanie przy spokojnej jeździe w koło komina to 11-12 litrów
- brak szóstego biegu, silnik powyżej setki wyje
- słabe wyciszenie a właściwie jego brak
- tapicerka bez polotu ale w końcu to w sumie tanie autko
- bardzo twarde zawieszenie
- bardzo drogie części
- bardzo twarde sprzęgło
Teraz trochę plusów:
- O urodzie się nie mówi ale wersja 3 drzwiowa jest bardzo ładna
- bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne
- niezwykle szczelny układ napędowy, zero jakichkolwiek wycieków
- dosyc pewne prowadzenie
- trwała tapicerka
- bardzo przemyślane, przestronne wnętrze, w 3 drzwiowej wersji 4 osoby mają ful miejsca, jedynie mały bagażnik
Podsumowując gdyby było lepiej wyciszone, mniej awaryjne, szczególnie elektryka no i trochę mniej paliło to byłby to świetny samochodzik. Ale w tym segmencie niestety z innymi modelami jest chyba jeszcze gorzej. Wersja trzy drzwiowa świetna dla 3-4 osób szczególnie do miasta- świetna widocznośc i zwrotnośc- wręcz powalająca.
Silnik świetny, mocny, trwały, na łańcuchu, ale za dużo pali w tym samochodzie
Fajnie przełącza biegi nie mam zastrzeżeń
Bardzo twarde
Głośno i twardo, sprzęgło bardzo twarde nie komfortowe.
Świetne autko do miasta
Gdyby nie to że klima żyje własnym życiem to ok.
Bardzo wygodnie i przestronnie
Beznadziejnie
Gdyby nie gaz to by mnie zeżarł, benzyny spalał średnio 11-12 litrów, o dziwo gazu spala podobnie. Na trasie do setki, bardzo spokojnie 10 litrów, w mieście (120tys. mieszkańców) 14l gazu
Gdyby nie katalizator, elektryka i klima to bardzo dobre autko ale niestety chyba przereklamowane bo bardzo drogie.
Wcale nie takie cudo, z Audi miałem mniej problemów, syna mazda Mx5 jest wręcz nieprzyzwoicie niezawodna kompletnie nic. Nawet moja Cytryna xsara picasso sprawia mi mniej problemów.
Katalizator i klima - porażka cenowa części a zamienniki nie wchodzą w gre, całe szczęście że są emulatory ale tak nie powinno byc, ale jak masz do wyboru wydanie 4000tys. czy 100 złoty ?
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 150KM 110kW