Ocena kierowcy - Toyota RAV4 I Standard

Silnik 2.0 i 16V 129KM 95kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Toyota RAV4 I Standard 2.0 i 16V 129KM 95kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Mega elastyczny, i mimo napędu 4x4 nie brakuje mocy jak na SUV'a.
Przeniesienie napędu : Napęd sprawuje się świetnie w terenie i na śniegu, i blokada centralnego dyferencjału również jest pomocna.
Inne : To ile funu z jazdy daje to auto.
Karoseria : Rdza, wszędzie rdza.
Auto jak na swoje lata i przebieg jeździ bez większych problemów. Trochę mało miejsca w środku chociaż przy moim wzroście 189cm jeździ mi się w miarę wygodnie, to pasażer za mną ma przechlapane. Główny minus jak to w starym japończyku to RDZA, pcha się wszędzie i auto gnije w oczach. Właściwości terenowe są ok jak na SUV'a, ale trzeba pamiętać że nie jest to terenówka i jak się przesadzi to może się coś popsuć.
Mimo przebiegu 365 tyś km silnik ciągle żwawo działa na benzynie i gazie, 0 problemów z jego użytkowaniem po ponad roku od zakupu. 129km w zupełności wystarcza w tym aucie przy napędzie 4x4, a i oleju też nie pije za dużo, jestem zadowlony.
Skrzynia mimo przebiegu 365 tyś km. jest ok, czasem zazgrzyta lub ciężej wejdzie 1, ale to pewnie kwestia tego że ludzie rzadko zmieniają olej w skrzyni a ja nie jestem 1 właścicielem. Mimo wszystko jest dobrze.
Auto pewnie się prowadzi na drodze, a jeszcze pewniej w terenie. Ale jest to wysoki SUV i trzeba pamiętać o tym na zakrętach, i nie jeździć jak autem sportowym.
Chyba największy minus tego auta. Jestem świadomy tego że moje auto ma już przejechane 365 tyś km. Ale rdza potrafi wyjść z każdego miejsca. Plusem jest to że mimo dość znacznego postępu korozji mocowania wahaczy, i podłużnice w większości trzymają się kupy.
Widoczność w rav4 jest bardzo dobra, wszystkie szyby są duże a słupki nic nie zasłaniają, lusterka mogłyby być troszkę większe ale i tak nie mam zastrzeżeń. Cofanie w mieście to pestka, a nawet i w terenie wszystko widać.
Fotele są w miarę wygodne, czego nie można powiedzieć o tylnej kanapie. Komfort jazdy z tyłu jest słaby szczególnie dla trochę wyższych osób, jak to się mówi, kolana na brodzie.
Nie mam zastrzeżeń, szyby szybko odparowują. nawiew mocny z pięciostopniową regulacją. W autku nawet w zimie po włączeniu nadmuchu bardzo szybko robi się ciepło.
Za miejsce z przodu dałbym 4 gwiazdki, ale miejsce z tyłu zasługuje na 2, więc daję 3.
Wyciszenie jest słabe, silnik mimo że pracuje bardzo cicho ,przy obrotach ponad 2.5 tyś. słychać go w środku. Do tego tylna klapa tłucze się jak szalona. Słychać też wszystko po czym przejeżdżamy.
Części do tego auta nie są drogie jak na klasę SUV. Jedyne czego można się przyczepić to to że niektóre są droższe niż do nowszego modelu, ale to dlatego że jest ich mniejsza dostępność (chociaż i tak wszystko da się znaleźć)
Co mogę powiedzieć, za auto z przebiegiem ponad 300 tyś.km dałem 6 tyś. złotych. Dołożyłem do tego 1000zł na części i kupę czasu by samemu je wszystkie zmienić. Uważam że było warto, bo auto daję kupę frajdy.
Jedyne co mi się popsuło z drobiazgów to spalił się 1 bezpiecznik i padł podnośnik szyby. Ogólnie nic się nie psuje i jestem zadowolony. Nie ma się do czego przyczepić.
Nie miałem żadnej poważnej usterki, wszystko co robiłem to tylko części zużyte w wyniku eksploatacji. Także nie ma się co bać tego samochodu, Toyoty z tamtych lat są mega bezawaryjne.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 129KM 95kW [l/100km]

12,3