Ocena kierowcy - Toyota RAV4 I Standard

jradek, 12 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 129KM 95kW
Rok produkcji 1996
Toyota RAV4 I Standard 2.0 i 16V 129KM 95kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Własności terenowe!!! Na Oponach A/T to auto zaskoczyło nawet mojego kolegę, który nie jedno 4X4 upodlił w błocie. Najprościej mogę to opisać tak: Ravka \"idzie górą\"
Nie mam zastrzeżeń. Mam to czego się spodziewałem. Obiektywnie oceniając to auto muszę przyzanć, że jest kiepściutkie (brak komfortu). Subiektywnie oceniając powiem, że mam takiego rogala jak nim jadę, że O JEJ. To zaczyna być auto dla ludzi którzy mają benzynę w krwi, jako kolejny sprzęt AGD się nie sprawdzi. Jest też (niewielka, ale jest) grupa ludzi, którzy potrzebują auta aby dojechać tam, gdzie nie dojedzie auto osobowe. O ile nie mówimy o jakimś ekstremum to Ravka daję radę.
Silnik bardzo elastyczny i wystarczająco mocny. Jest też cichutki, przynajmniej na zewnątrz, bo wygłuszenia auta w środku jest słabiutkie. Na 5. biegu można jechać już od 50km/h.
Skrzynia już wyraźnie haczy, zwłaszcza jak jest zimna, ale to kwestia dużego i trudnego do oszacowania przebiegu. Przełożenia są bardzo krótkie, co ma być substytutem reduktora. Razem z mocno elastycznym \"w dół\" silnikem tworzy fajny duet. Można jechać jak ciężarówką. Oczywiście w codziennej jeździe po mieście będzie to męczonce, ale ja tym autem do miasta się nie wybieram.
Auto jest bardzo lekkie, a koła są ciężkie, więc mocno podskakuje nawet na małych nierównościach. Niskie ciśnienie w oponach (1,7-1,8) nie pomaga. Jeżeli szukasz wygodnego auta to daruj sobie. Duże skoki zawieszenia umożliwiaja (wbrew obiegowym opiniom) sprawna jazdę w średnim terenie.
Siedzi się oczywiście wysoko. Okna są duże \"płaskie\" i \"pionowe\", maska \"kwadratowa\". Jednym słowem doskonale. Duży minus za malutkie lusterka, znacznie utrudniają cofanie w terenie, w jeździe po asfalcie nie przeszkadzają
Zwykły, stary, japoński samochód. Żadnych niespodzianek.
Suwakowa regulacja temperatury i kierunku nawiewu jest mało precyzyjna, ale to w sumie drobiazg. Samo działanie bez zastrzeżeń.
Nie jest to duże auto. Mimo, że mam wersję 5-cio drzwiową nie mogę mówić o obszerności. Bagażnik wystarczający.
Mocno słychać pracę kół i zawieszenia. Mam opony A/T i nie widzę sensu wstawiania radia. Dodam, że mam jeszcze Avensisa w którym mam radio i scenica w którym też mam radio. Ravką nie wyjeżdżam poza moją wsiową gminę.
Nie mam pojęcia co mam napisać. Kupiłem to auto, bo mam kilometr do asfaltu i przez kilka dni w roku jestem (a w zasadzie byłem) odcięty od świata. Jak piszę, że jestem odcięty to nie oznacza, że ciężko do mnie dojechać. Do mnie ciężko dojechać zazwyczaj od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Koszty w przeliczeniu na kilometr są olbrzymie, ale przez to że mało jeżdżę tym autem. Nie wiem ile pali to auto. Licznik jest zepsuty.
Ravki trzymają cenę mocno, ale jako wielki fan Toyoty nie mogłem kupić czegoś innego.
Nic, ale mam to auto 6 miesięcy, więc nie jest to bardzo miarodajna opinia
Nie licząc korozji z którą walka pochłonęła kilka tysięcy złotych i lekkiego zaniedbania poprzedniego właściciela to OK.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 129KM 95kW [l/100km]

10,3