: ten start ze świateł w życiu bym się nie spodziewał, że ten skądinąd muł tak może się zerwać. Miejsca więcej niż w bmw 3 (bmw porażka straszliwa)
Przeniesienie napędu
: cvt - to trzeba bardzo lubić
: lakier wrażliwy na kamyki jakiś taki cienki
Układ hamulcowy
: wkurza troszkę to dynamo hamowanie jak w tramwaju
Mimo wszystkich wad które na pewno są reszta przeważa szalę na ogromny plus. Tylko te cvt - trzeba polubić inaczej dostaniecie szału.
jak na 1.5 cichy przy równej jeździe i zrywny bo tylko trochę pona 10 do setki, mało pali i jest praktycznie bezawaryjny. Hałas przy przyśpieszaniu to wina cvt. Co ciekawe moc silnika elektrycznego dodana od 0 obrotów powoduje że często ze świateł startowałem pierwszy tylko potem przez te cvt traciłem.
to jest dziwo i tyle. Z jednej strony strasznie wkurza tym wyciem ale o dziwo po osiągnięciu stałej prędkości wszystko cicho i ok. Do tego całkowita bezawaryjność. Jedna sprawa - ta skrzynia nie da pojechć w normalnych waruknach szybciej niż 140 bo zaczyna się ślizgać - tak budowa skrzyni
o dziwo bardzo dobrze - nie rzuca, nie puka, nie buja. co prawda nie bierze zakrętów tak fajnie jak cmax ale nie przysparza problemów.
przód jak najbardziej ok - jedyne co to bez sensu zrobili te małe okienka z przodu bo i tak nic nie widać przez nie ale i tak mi to nie przeszkadza. Tył jest ok i nie ok. Co ciekawe ok bo jest to łączenie które blokuje światła z tyłu ale i tak bez elektrochro lusterka to lipa jest po cmaxie. Dolny fragment się brudzi to nieużyteczny ALE jest kamerka i nie ma problemu!
wszystko na miejscu i łatwe do obsługi oprócz automatycznego parkowania i trybu ev - przyciski schowane a aut park jest nie z tego świata - nie do obsługi przez ludzi - i tak nie używam obu więc nie obniżam.
OK nawet bardzo ok. klima jest na elektryku więc działa tylko z baterii co jest świetne. full auto i jest ok plus sterowanie z kierownicy. Ogrzewanie szybko - chyba jedno z najszybciej działających.
I tu niespodzianka bo to brzydkie autko jest pojemne i oferuje zaskakująco dużo luzu nawet w prównaniu do np bmw 5 czy volvo v60 tył też całkiem spoko. bagażnik trochę płaski bo baterie ale hatchback więc dostęp łatwy i siedzenia tylne na płask więc idzie przewieźć sporo byle nic wysokiego.
Jest ok ale tylko ledwo ok. słychać drogę i szum. i tak się szybko tym nie jeździ więc szumu nie aż tak ale jest. Nie jest całkiem wkurzająco ale na długie trasy chyba by zmęczyło. mnie takie 300km troszkę męczy. Audio mam fabryczne jbl to nadrabia.
średnia mi wychodziła 5.1 ale wzrosła do 5.3 bo czasem pocisnę od świateł. I tyle. Nie mniej nie więcej tylko 5.3 obojętnie gdzie jeżdżę. Serio. Ale jak bym tempomatu nie używał i gzował jak głupi to i do 7 można dobić. tyle, że to auto w ogóle do tego nie zachęca. W OGÓLE
OK ale to UK - w Polsce ból bo drogie i się nie opłaca chyba. w UK niskie podatki i ubezp. nikt tego nie ukradnie bo szkaradztwo - ja kupiłem bo dowoziłem chińszczyznę przez rok po mieście.
raz mi nie zapalił po dwóch dniach stania - chyba nie wiadomo dlaczego albo ktoś (nie ja) zostawił lampkę zapaloną w bagażniku i się aku wyładował. Hamulce mi zaczęły piszczeć moocno (tak jak bym już miał samą blachę) ale było sprawdzone i pełno klocków zostało. Podejrzenia padają na jakieś ciało obce między tarczą a osłoną. chyba tego nie można klasyfikować jako usterki - tak tylko wspominam. aaa i przy tym przebiegu to chyba troszkę oleju zjada ale tylko raz dolałem i coś nie chce więcej zjeść - chyba za spokojnie jeżdżę.
nic. to auto się NIE PSUJE - SIĘ NIE PSUJE! Większość priusów w UK jest używane w Londynie jako taksówki. SIĘ NIE psuje! Ja mam moje od 192 tys km i nigdy tak się nie czułem, że się w ogóle nie boję o usterki jak w priusie. bo się nie psuje...
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 VVT-i 78KM 57kW