Wstrzymywałem się z dodaniem tej opinii, aż na prawdę przetestuję samochód. Sprawdził się w zimie i subtropikach. Na ukraińskich dziurach, off roadzie w Czarnogórze oraz autostradach w Chorwacji. Byłem nim już w 10 państwach i nigdy mnie nie zawiódł. Previę kochają dzieciaki, żona i ja (chyba najbardziej). Służyła jako samochód dostawczy i camper na wakacjach. Jak dla mnie samochód idealny w 100%.
Na normalnej trasie - super! Na autostradach i drogach głównych mimo przeciętnej mocy wyprzedzałem bez problemu 90% samochodów mimo załadowania pod sam sufit. Na trasach górskich, ostrych podjazdach, czasem brakowało trochę mocy...
100% zadowolenia. Wszystko precyzyjnie, idealnie dobrane przełożenia do wymaganych prędkości. W mieście zawsze zostaje nieoczekiwany zapas mocy - na dwójce po dodaniu max gazu czasem nawet zapiszczały opony. Miny kierowców BMW, Audi - bezcenne :-)
Prowadzi się sam. Na autostradzie można mieć wrażenie, że jest zainstalowany autopilot. Na serpentynach śmierci w Czarnogórze miałem 100% kontroli. Przejazd przez masyw górski Durmitor (właściciele wypasionych terenówek chwalą się, że ich smoki to pokonały) okazał się śmiesznie prosty i przyjemny. Nawet drogi na Ukrainie (totalny off road) zapewniały mi komfort jak w najlepszej limuzynie na autobanie.
100% z przodu, 100% z boków, 100% z tyłu. Parkowanie - 0 problemów. Wciskałem cię w takie miejsca, że tylko przesuwne boczne drzwi umożliwiały wyjście z samochodu. Kierowca i pasażer obok w trasie mają widok jak w najlepszym kinie. Najlepszy komentarz pasażera jaki słyszałem: \"Jak Sołtys! Wysoko, najedzony i za nic nie odpowiada!\" :-)
Poezja. Nawet najdłuższa trasa nie męczy. Można jechać i jechać i jechać i jechać... Nic nie boli, nic nie uwiera, nic nie drętwieje. Regulacja foteli i kierownicy oraz duża ilość schowków pod ręką sprawia, że tylko moment konieczności wyjścia z samochodu może być irytująca. Ja najchętniej mieszkałbym w mojej Previi... Nawet w fotelu przed telewizorem nie jest tak wygodnie.
-30 - zaraz robi się ciepło, +40 - zaraz robi się chłodno. Dwustrefowa klima sprawdza się w 100%. W Chorwacji czasem tylko dzięki przyciskowi wiedziałem jaka temperatura jest na zewnątrz i jak inni biedacy muszą się męczyć w tym upale ;-) W zimie można zapomnieć o zaparowanych szybach, marznących dłoniach i stopach.
Samochód z gumy! Na objazdówce po Bałkanach służył nam nawet na niektórych campingach jako camper. Spały w nim komfortowo 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. To jak to zorganizować zostanie moją słodką tajemnicą... Odrobinę kreatywności i masz dom na kółkach.
Jak to mój znajomy mówi: \"dupy nie urywa\", ale dopiero powyżej 130km/h trzeba trochę podgłośnić radio. Na co dzień nawet nie zwraca się uwagi na pomruk tego diesla.
Jeśli jeździsz ekonomicznie - to biorąc pod uwagę masę tego samochodu - jest super. Zszedłem nawet do 5,5l/100km na trasie ponad 1000km. Ale miasto lub góry, to już inna sprawa. Można nieć wir w baku. W ekstremalnej jeździe komputer pokazał spalanie chwilowe powyżej 44l/100km - ale to są bardzo wyjątkowe sytuacje. Średnio wychodzi mi 7l/100km.
Wart swojej ceny. W prawdzie można za tą kwotę kupić innego minivana o wiele młodszego, ale gdybym miał jeszcze raz kupować tego typu auto - z pewnością wybrałbym jeszcze raz TOYOTĘ PREVIĘ!
Zaprojektowany do jeżdżenia a nie naprawiania. To nie jest samochód dla majsterkowicza albo utrzymywania warsztatów samochodowych. Lejesz i jedziesz - prosta filozofia, którą ja najbardziej lubię. Bez stresu w najdalszą podróż.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 116KM 85kW