: Stary samochód a biorę na światłach nawet najnowsze konstrukcje ;-)
Układ elektryczny
: Rozrusznik przestał działać. Zużył się. Okazało się, że został wsadzony od innego auta, który był dużo mniejszy od oryginalnego.
Auto oceniam dobrze. Jeżdzi bardzo przyjaźnie i na pewno bym go kupił jeszcze raz. Tylko tym razem dał bym w twarz poprzedniemu właścicielowi, który zarzekał się na zdrowie matki, że auto jest ok. Dobrze życzył matce z tego co widzę. Auto warte było remontu. Spodziewałem się iż trzeba je będzie naprawić. Dlatego nie byłem zdziwiony.
Silnik w moim Paseo działa bardzo dobrze. Równa praca i doskonała elastyczność. Jest to silnik, który jeszcze mnie niezawiódł. Odpalam i jedzie jak złoto. Przyspiesza bardzo dynamicznie!
5 biegów może być. Ale moim zdaniem przydał by się jeszcze 6 bieg. Przy jeździe powyżej 100 km na godzinę czuć, że silnik zaczyna się męczyć. Obroty strasznie lecą do góry. Na przykład przy jeździe 80 km/h obroty mam koło 2200 rpm. A przy 100/110 obroty to już 3100 rpm. Znaczna różnica mimo niewielkiego wzrostu prędkości. Ale skrzynia w paseo jednak jest bardzo precyzyjna i sprawna. Różnymi autami jeździłem. Skrzynia w paseo bardzo mi pasuje.
Tutaj nic nie mogę zarzucić. Mam wspomaganie i nigdy mnie nie zawiodło. Na parkingu kręcę palcem kierownicę. Skręca tam gdzie chcesz i jedzie dość dobrze.
Duże drzwi, spore lusterka. Źle nie jest z widocznością. Jest martwa strefa. Ale ona jest wszędzie ;-) (chyba, że ktoś ma kamerę 360 stopni w mercu).
Tutaj nie narzekam. Dobrze jeśdzi i nie daje w kość. Twarde zawieszenie wali w kręgosłup na polskich dziurach. Ale za to na zakręcie po równej drodze pozwala szybciej jeździć.
Miałem z tym problem. Kupiłem auto od gbura, który twierdził, że wszystko naprawił. Było przeciwnie musiałem włożyć dużo kasy w naprawę. Ale liczyłem się z tym. Ogrzewanie w środku zimy wysiadło... -20 stopni. Musiałem skrobać szyby od środka. Pojechałem do mechanika. Okazało się, że płyn zamarzł po prostu. Dokonano wymiany i teraz grzeja jak w piecu.
Pasażer obok kierowcy i on sam nie narzeka na dość miejsca. Pasażerowie z tyłu mają gorzej. Głowy walą w szybę. Ale co zrobić tak ma coupe ;-)
Tutaj niestety jest gorzej. Przy 100 km/h robi się naprawde głośno. Myślę o wyciszeniu samochodu specjalnymi matami.
Pali sporo paliwa. 7 l na 100 km w normalnej jeździe. Na trasie zszedłem do 4,9 l na 100 km. Ale ceny paliwa rosną i to boli. Naprawy kosztowały mnie bardzo dużo. Ale to dlatego, że właściciel zaniedbał samochód...
Za auto dałem 4200 plus 3500 za remont. Łącznie 7700. Przepłaciłem swój fundusz o 1700 zł. No cóż ale teraz za to cieszę się sprawnym i oryginalnym autem :)
Psuł mi się na początku. Po naprawach dolewam tylko paliwo i olej. Pali trochę tego oleju. Ale nie chce mi się tego naprawiać.
Zepsuty rozrusznik (zresztą nie od tego pojazdu), wymiana kopułki, kabli, świec i palca.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 16V 90KM 66kW