Ocena kierowcy - Toyota Land Cruiser VI MPV Faceliting

Maciej, 6 miesięcy temu
Silnik 3.0 D-4D 190KM 140kW
Rok produkcji 2014
Okres użytkowania: 5 lat
Toyota Land Cruiser VI MPV Faceliting 3.0 D-4D 190KM 140kW 2013-2015 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
To mój 2 a w rodzinie chyba 7 land cruiser. Nigdy mnie nie zawiódł. Auto na które można zawsze liczyć. Super holownik, auto rodzinne i wyprawówka.
Mógłby być mocniejszy. Ideałem był 4,2 w 80 i 100 tce.
Równo pracuje. Jeszcze nigdy nie miałem usterki. I tak naprawdę tylko bezawaryjnością się kieruję przy ocenie
Ładnie zaprojektowana, trochę słaba ochrona antykorozyjna ramy. Zalecam po zakupie dołożyć warstwę ochronną i wosk w profile zamknięte. Ja tak zrobiłem i mam spokój na lata. Karoseria zwłaszcza po ostatnim lifcie jest naprawdę ładna.
Jak na takiego grzmota naprawdę super. Wersja z kamerami dookoła jest naprawdę rewelacyjna zwłaszcza w terenie. Nieraz przejeżdżałem dosłownie na milimetry między przeszkodami i kamery były bardzo pomocne.
Jest w porządku. Wszystko na miejscu a najważniejsze funkcje w tym sterowanie trybami jazdy w terenie, blokady itp. Wyciągnięte na deskę rozdzielczą. W toyocie od lat wszystko jest intuicyjne.
Grzane fotele przednie i tylne, klimatyzacja z nawiewami na wszystkie rzędy siedzeń, odzielne sterowanie dla tylnego rzędu z automatyczną klimą, funkcja szybkiego dogrzewania, aktywny filtr węglowy. Działa wyśmienicie.
Bardzo dużo przestrzeni. Jedyne auto, które jest w stanie pomieścić cały szmelc który zabieram na wakacje. Bardzo duży bagażnik, przesuwana tylna kanapa z regulacją wysokości, dużo schowków dvd w podsufitce dla dzieciaków.
Pomimo każdy na oponach Goodrich All Terrain w aucie jest cicho. Wiadomo, że jest to kanciasty kloc i szum powyżej 140km jest już słyszalny ale to auto nie jest stworzone na autostrady.
Ekonomicznie niestety nie jest. Nie udało mi się zejść ze spalaniem poniżej 11litrów. Rekompensuje to brak wydatków na naprawy. Wymieniam tylko oleje i części eksploatacyjne.
Jakość i zdolność tego auta do jazdy w naprawdę trudnych warunkach niestety musi kosztować. A że dużo plastiku? No cóż taka była i jest toyota.
Nigdy nie miałem poważnej awarii. Wtryski w poprzednim modelu przez kiepskie paliwo musiałem regenerować. I dalej śmigała .
Nic a nic. Za to najbardziej cenię ten samochód. Auto używane do najtrudniejszych zadań łącznie z pracą w kopalniach. O czymś to świadczy. Niestety coraz mniej takich aut jest produkowanych.

On - zużycie paliwa dla silnika 3.0 D-4D 190KM 140kW [l/100km]

12,7