toyota land cruiser 100 to królowa szos , duże gabaryty , luksusowe wnętrze(jest nawet DVD,webasto ,lodówka itp.), wspaniały mocny i sprawdzony silnik oraz układ jezdny będący wzorem dla innych terenówek czyni z tego samochodu moim zdaniem najlepszy samochód terenowy świata i porównanie tego auta do takich samochodów jak BMW X5 , Audi Q7 lub porsche to nieporozumienie , tamte samochody to typowe SUWy niemogące się nawet zbliżyć właściwościami terenowymi do toyoty. Nie zamienię tego modelu na inny , bo nic lepszego nie ma a rynku
jak jest zimny to hałasuje jak typowy diesel , po rozgrzaniu wydaje przyjemny dla ucha dźwięk;potężny moment obrotowy jest przydatny szczególnie w mieście , dla mnie wzór do naśladowania
mam manualną skrzynię bo takiej szukałem [90% jest w automacie] ; bez większych uwag mże tylko z duży skok lewarka
wzór do naśladowania , drogi trzyma się pewnie , komfort jazdy limuzyny , reduktor i blokada mostu wyciąga nawet z najcięższych sytuacji a byłem już w niejednej
do przodu znakomita , do tyłu pomagają duże lusterka
bez uwag
wzór dla innych marek , temperatura jednakowa w każdej części samochodu
dzięki swoim gabarytom ten model nie możebyć inaczej oceniony niż 5
jak na tak duży samochód dobre
trasa 9,5 l
miasto 12,5l
autostrada powyżej 140 km/h 14l
jazda mieszana ok 11l
o naprawach nie ma co mówić ponieważ 200 tys km dla tego samochodu to nic. Oprócz wymian olei i filtrów nic innego nie wymieniałem . Podczas przeglądu technicznego nie znaleziono oznak zużycia elementów zawieszenia oraz silnika. spalanie jak na samochód o wadze ponad 2,5 tony jest naprawdę niewielkie
luksus , precyzja wykonania i niezawodność muszą kosztować
190 tys km a miałem tylko awarię silniczka spryskiwaczy reflektorów - koszt naprawy 300 zł
brak usterek samochód w stanie technicznym doskonałym
- zużycie paliwa dla silnika 4.2 TD 204KM 150kW