Ocena kierowcy - Toyota Corolla XII TS Kombi Facelifting

GregYas, ponad rok temu
Silnik 2.0 Hybrid Dynamic Force 196KM 144kW
Rok produkcji 2023
Toyota Corolla XII TS Kombi Facelifting 2.0 Hybrid Dynamic Force 196KM 144kW od 2022 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : W trybie SPORT jeździ się świetnie. W trybie zwykłym jest OK, a tryb eko daje niewielkie oszczędności.
Silnik : Silnik 2 litry pięknie ciągnie.
Inne : Wspomagacze jazdy -wszystkie- jestem zaskoczony jak dobrze to działa
Inne : Soft od MultiMediów źle działa. Połączenie przez BT jest irytujące. Jak już się połączysz to lepiej nic nie zmieniać bo k....cy dostaniesz. Radio DAB często gubi zasięg (w dużej aglomeracji).
Ogólnie bardzo fajne auto, Bardzo niskie spalanie. Świetnia dynamika. Dużo miejsca dla pasażerów, zaskakująco niepraktyczny niby wielki bagażnik. Świetny układ napędowy. fajnie działająca "skrzynia biegów" - przekładnia szczególnie w trybie SPORT. Multimedia do poprawki. Mało schowków z przodu.
2 litry + układ elektryczny razem świetnie pracuje. Przyspieszenie i dynamika jak dla mnie super.
Błyskawiczna reakcja na naciśnięcie gazu. Po prostu spełnia swoją funkcję bardzo dobrze. Te legendarne wycie eCVT to gruba przesada. Owszem jest, ale w normalnym użytkowaniu jest bardzo dobrze.
Komfortowe zawieszenie, sprężyste w sam raz, nie za miękkie nie za twarde. Pewne w prowadzeniu przy dużych prędkościach. W miarę ciche na wybojach.
To jest duże auto, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Dużo miejsca w środku ale bagażnik, z powodu wysokiej podłogi jest mało praktyczny. Niby dużo litrów pojemności ale.
Bez uwag. Mała szybka w przedniej szybie też pomaga. Kamera cofania bardzo fajna i praktyczna. Ledy przednie dobrze oświetlają drogę. Tzw długie światła bardzo dobrze działają w automatyce
Niezrozumiały brak schowków a te co są, są zbyt małe. Miejsce na telefon mało praktyczne, trudno telefon tam wsadzić i trudno wyjąć. Reszta OK
Klimatyzacja i wentylacja działa bardzo dobrze. Zimą jeszcze nie jeździłem więc nie wiem jak ogrzewanie.
W środku Jest dużo więcej miejsca niż w dotychczas posiadanych kompaktach.
W zasadzie jest całkiem dobrze. Przeważnie jest całkiem cicho. Największy hałas to od kół i szumy powietrza na karoserii.
Na razie za wcześnie bo jeszcze nic nie robiłem. Z tego co wiem koszt serwisu nie jest bardzo drogi.
Może za wcześnie na ocenę ale na tę chwilę wydaje się że jest OK/
Na razie idealnie. Poza multimediami. Sby mógł działać Android Auto połączyć się można tylko poprzez kabel, i wtedy działa to całkiem ok, Ale gdy się przełączę na BT, to trzeba ręcznie za każdym razem przestawiać w ustawieniach. Co jest możliwe tylko podczas postoju auta. Czasem się w audio ekran zawiesza (rzadko). Czasem nie potrafi się połączyć z telefonem przez BT. Multimedia to chyba największa bolączka tego auta. Do poprawki.
Na razie bez uwag

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Hybrid Dynamic Force 196KM 144kW [l/100km]