Ocena kierowcy - Toyota Corolla XII Sedan Facelifting
3 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Nie kupiłby ponownie
Miałem jako samochód zastępczy, zrobiłem około 1 tys. km i mam nadzieję, że to moja ostatnia przygoda z tą marką samochodu. Komfort jazdy bliski zeru, fotel kierowcy sprawia wrażenie jakby ktoś drewniane krzesło obłożył cienką gąbka i na całość naciągnął pokrowiec. Stopnica pod nogę zestawiona raczej dla kogoś z rozmiarem buta maks 38, ja musiałem stopę trzymać przekrzywioną bo w żaden sposób nie mogłem jej ułożyć na tym kawałku plastiku. Ustawienie fotela również przygotowane dla osoby z niskim wzrostem, myślę że maksymalnie 170 cm. Widoczność słaba z uwagi na szerokie słupki, w dodatku ktoś mądry postanowił wsadzić trójkątne okienka które jeszcze bardziej komplikują sprawę. Nagłośnienie jak z boomboxa w latach 90. Hałas powyżej 120km taki, że nie słychać własnych myśli, w zasadzie na autostradzie wyłączyłem audiobooka bo nie byłem w stanie skupić się na jego treści. Jedyne co broni ten samochód to spalanie które w cyklu 80% trasa i 20% miasto wyszło około 6,5l/100km aczkolwiek uwaga bo jeździłem sam bez bagażu i pasażerów.
Dynamika żółwia, hałas cietrzewia.
Manual dobrze wybierał biegi.
Dobrze trzyma drogi aczkolwiek na zakrętach ma tendencje do wynoszenia.
Za szerokie słupki, plus za duże lustra
Brak ergonomii i przyjemności z jazdy
Mały środek, samochód raczej do miasta i dla kobiety lub niskiego mężczyzny.
Działa do 120km/h
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 VVT-i 125KM 92kW