POLECAM!!! Wcześniej miałem Forda Escorta - nie ma nawet co porównywać.
Niezawodne, tanie w eksploatacji auto. Obecnie pojawiło się dużo tzw. zamienników, choć jeszcze dwa, trzy lata temu był z tym problem.
Zero uwag, zrobiłem na tej skrzyni już 90 000 km i żadnych usterek - podejrzewam, że nie było przy niej nic robione od nowości.
Co dwa lata robię zbieżność - czasem kierownica zaczyna się lekko krzywić. Ale w sumie jest ok.
Duża szyba, maska nie przeszkadza, a wręcz widać jak daleko można dojechać do następnego auta - co też jest istotne :-).
Bez szaleństw, ale wszystko jest na swoim miejscu.
Jedyna duża wada tego auta - słabe ogrzewanie i wiatraczek - przy zmrożonej szybie konieczna jest często interwencja manualna. Poza tym w aucie przy dużych mrozach jest zimno i są problemy z nagrzaniem, szczególnie w krótkich trasach. Słaby wiatrak (nawet na MAX) nie pomaga za bardzo.
Jak na te rozmiary autka - rewelacja. W cztery dorosłe osoby podrużuje się całkiem znośnie.
Bardzo dobre wyciszenie - należy pamuętać, że to jest zwykły diesel bez sprężarki.
Zużycie paliwa miasto - 6,9l/trasa - 6,1l, naprawdę przyzwoicie.
W kategorii aut 10 - letnich zdecydowanie tańsza od Golfa o innych niemieckich marek. Naprawdę warto. Nie ma już problemu z częściami - jest sporo zamienników.
Awaryjen lampki na kokpicie- na szczęście żadnego problemu nie stanowi wymiana, można to zrobić samemu (żaróweczka- od 1zł do 10 zł). Co rok do wymiany kilka gumek w zaiweszeniu (po ok. 30 zł).
Przejechałem tym autem prawie 100 000 km (od 160 000 do 260 000), nie wiem którym jestem właścielem (arabski komis w Brukseli ;-) ale NIC się nie dzieje!!!
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D 72KM 53kW