Ocena kierowcy - Toyota Corolla VIII Hatchback

Wookash99, 6 miesięcy temu
Silnik 1.4 VVti 96KM 71kW
Rok produkcji 2001
Toyota Corolla VIII Hatchback 1.4 VVti 96KM 71kW 2000-2002 - Oceń swoje auto
Inne : Całokształt - silnik, elektryka, układ jezdny.
Karoseria : Ruda wychodzi na nadwoziu, ale metodami garażowymi jesteśmy w stanie zadziałać.
Moje najlepsze auto (miałem 6). Bezawaryjne, zawsze mogłem na nie liczyć. Polecam każdemu, który potrzebuje po prostu środka transportu. Można założyć LPG, ja nie podjąłem tej decyzji, gdyż wiedziałem, że nie będę miał auta długo (posiadałem 2 lata).
Silnik bez LPG. Dobra moc od dołu, po 3500 obr/min pokazuje drugie oblicze i ciągnie sakramencko. Dość głośna praca paska rozrządu to jedyny minus - ale nawet go nie uwzględniam w ocenie. Na Autobahnie leci licznikowe 190 km/h. Spalanie nie jest najniższe - płacimy za bezawaryjność.
Idealne zestrojenie do miasta. Na autostradę - zbyt krótkie przełożenia według mnie do komfortowej jazdy. Biegi wchodzą cicho i precyzyjnie. Nigdy nie było zgrzytu podczas wrzucania przełożenia.
Brak jednej gwiazdki za niezbyt precyzyjny układ kierowniczy. Poza tym zawieszenie bezproblemowe.
Blacharsko po prostu Toyota z tamtych lat. Mi ruda zaczęła chrupać nadkola z tyłu i tylne końcówki progów. Żywica, włókno szklane i szpachla robią cuda - przegląd przechodzi bezproblemowo. Trochę odprysków na masce. Podwozie w stanie 8/10.
Widok w każdą stronę. Po prostu. Szklane reflektory z przodu to absolutna petarda.
Każdy przycisk bądź dźwignia łatwo dostępna. Jasne opisy.
Mój egzemplarz nie ma klimatyzacji. Nagrzewanie działa idealnie. Dmuchawa działa cicho, obieg wewnętrzny po prostu jest. Korbotronic w drzwiach :)
Mój egzemplarz posiada 3 drzwi. Z przodu możliwość regulacji siedzeń w dużym zakresie. z tyłu regulacji brak. W 4 osoby jest komfortowo, w 5 z tyłu jest dość ciasno. Bagażnik całkiem spory, jest miejsce na koło zapasowe. Robiłem tym autem 2 przeprowadzki. Biurko można przewieźć, 2 rowery również. Nie potrzebuję niczego więcej.
Powyżej 110 km/h hałas wyczuwalny, powyżej 130 km/h dokuczliwy. Długie trasy nie stanowią problemu dla samochodu, ale dla użytkowników owszem.
Filtry i oleje. Za 2 lata oprócz paliwa zapłaciłem może z 300 zł oprócz paliwa. Regulowałem ręczny i regenerowałem hamulce tył. Wymiana 1 żarówki.
Zapłaciłem 3800. Sprzedałem za 3000. Z perspektywy czasu sprzedaż to duży błąd - mogłem zostawić jako auto zastępcze. Próbowałem dzwonić do gościa, któremu sprzedałem, żeby odkupić. Niestety nie odbiera :(
Regulacja ręcznego i regeneracja bębnów z tyłu - nie jest to usterka.
Całkowity brak. Bezproblemowa jazda. Nigdy nie miałem auta równie bezawaryjnego (a to auto ma przeszło 20 lat na karku!).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 VVti 96KM 71kW [l/100km]

8,1