Ocena kierowcy - Toyota Corolla VIII Hatchback

Chłodnice Rosłoniec, 8 lat temu
Silnik 1.4 VVti 96KM 71kW
Rok produkcji 2001
Toyota Corolla VIII Hatchback 1.4 VVti 96KM 71kW 2000-2002 - Oceń swoje auto
Karoseria : ilość miejsca w bagażniku ,mała awaryjność , prędkość max.200 licznikowe na nawigacji 195km/h na zimowych kołach r 14
Układ elektryczny : tylna wycieraczka ( silniczek ) .
Układ elektryczny : regeneracja alternatora
Moja toyota była kupiona od pierwszego właściciela. Miała 130000 km .Bardzo zadbana w środku pachnie nowością. Ma jakieś drobniutkie usterki ale na 14 lat to jest idealna .Jest napewno jednym z lepszych auta w tym wieku , wiem co mówię bo pracuję w serwisie samochodowym.
Silnik 1.4 vvti jest ok. trzeba dbać o niego sprawdzać i stosować zalecane oleje i będzie służył na długo.Co do usterkowości to klapy w kolektorze dolotowym ale to mozna naprawić za niewielkie pieniądze lub po prostu zostawić , nic się nie stanie (na pewno)
Biegi wchodzą ładnie . Sprzęgło jest tanie w wymianie i proste w konstrukcji. Jeśli czasem biegi wchodzą ze zgrzytem to albo synchronizator albo docisk z tarczą się zurzywa.
Zawieszenie jest wystrojone do tego auta idealnie nie za sztywne nie za miękkie ładnie wybiera nierówności .Zużywa się powoli i jest tanie w naprawie .
Jak na małego hatchbacka to jest ok .Ja musiałem sobie zamontować lusterka grzane .Usterka która często występuje to psuję się mechanizm tylniej wycieraczki
. ja mam klimę i to mi wystarczy do trzeba uważać na wersje bez abs-u .Przydały by się elektryczne okna
nagrzewnica jest super po 3 minutach przy -2 stopniach robi się ciepło klima jest wydajna tylko trzeba co rok robić serwis ( sprawdzać olej i uzupełniać czynnik chłodniczy )
Dla rodziny 3 os. ( 2 dorosłych 1 małe dziecko ) miejsca jest w sam raz bardzo duży bagażnik w 5 drzwiowej wersji.
TO JEST SŁABY PUNKT W TYM MODELU TOYOTY . NIC NIE DAJĄ WYMIANY NA NOWE OPON .DO PRĘDKOŚCI 110KM/H JEST OK PÓŹNIEJ ZACZYNA SIĘ ROBIĆ GŁOŚNO
Ja jestem bardzo zadowolony z tego auta części są tanie a montaż też łatwy ( czyli tani ) . Opłaty są do przełknięcia przy max zniżkach w Warszawie 450zł rocznie jest ok.
Myślę że jest to auto bardzo dobre .Ceny naprawdę zadbanych aut 7-9 tyś .zł biorąc poduwagę że masz bezawaryjny samochód jest bardzo dobrą ceną .
+hałasujący kolektor dolotowy ( w środku odrywa się klapka i obija się o ścianki można to naprawić za jakieś 300 zł ) +zacinający się silnik tylniej wycieraczki ( koszt nowego silnika to ok150-250zł +w wersji z szybami ( na korbę) od strony kierowcy przy opuszczaniu szyby podwija się uszczelka +
Przy przebiegu 150 000 km trzeba zregenerować alternator ( nie kupować tanich chińskich zamienników )

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 VVti 96KM 71kW [l/100km]

6,6