silnik o nie wielkiej pojemności i mocy (97 koni) dosyć dynamiczny , w miare cichy i ekonomiczny . samochód rozpędza się w miare dobrze ( nie jedna osoba dziwi się ze to tylko 1400ccm)
może nie jest to skrzynia kłowa , ale jeśli chodz o skrzynie do jazdy miejskiej nadaje się jak najbardziej . Jest dosyć perfekcyjna i w połączeniu z dobrej jakości sprzęgłem daje duzo frajdy podczas jazdy
seryjne zaiweszenie jest troszke przy miękkie ( ale u mnie po wymianie wszystkich amortyzatorów na gazowe) zawieszenie znacznie się utwardziło i samochód juz nie pływa po zakrętach . chamulce są idealne pod tą moc i myśle ze nawet z mocniejszym silnikiem dawałyby sobie rade bez zadnego problemu . kierownica chodzi lekko , lecz po przekroczeniu około 80km/h zauwazamy delikatne usztywnienie układu kierowniczego ( co jest az dziwne w toyocie)
widocznosc w porównaniu do wielu innych samochodów jest wręcz idealna . słupki nie przeszkadzają w patrzeniu przed siebie , na boki ani do tyłu
silnik dobrze się rozgrzewa i dzieki temu mozemy szybko liczyć na ciepły pomuch w momęcie gdy mamy zimne dni , niestety moja rolka nie posiada klimatyzacji ale jezeli dbamy o filtr kabinowy z nawiewami wszystko jest ok :)
nie jest to limuzyna , ale gdy kierowca( mówie tutaj o sobie 180cm) siedzi za kółkiem w wygodnej pozycji osoba podobnych rozmiarów z tyłu nie ma ciasno :)
powyzej 130 km/h w samochodzie zaczyna robić się troszke głośniej ( wiadomo powiewy wiatru itd) ale mysle ze 1.4 vvti i tak jest dosc cichą jednostką
zuzycie na trasie to około 6 litrów w mieście samochód pali mi około 8-8.5 bo to warszawa , najnizej ile udało mi się zejść na trasie do władysławowa ( 3 osoby plus pełen bagaż ) to 5.2 l/100km nie przekroczyłem 90km/h
dosyc niska cena w porownaniu do jakosci
samochód potrzebuje tylko napraw eksploatacyjnych
brak powaznych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 VVti 96KM 71kW