Ocena kierowcy - Toyota Corolla VIII Hatchback

Silnik 1.3 i 16V 86KM 63kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Toyota Corolla VIII Hatchback 1.3 i 16V 86KM 63kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Inne : Niezawodność i jeszcze raz niezawodność.Nawet teraz po tylu latach wiem że wsiąde do niej i odjade.
Auto to kiedy wchodzilo na rynek mogło się podobać .Ale teraz słowo przeciętne wydaje się za słabo powiedziane . Dośc kontrowersyjna stylistyka i słabe materiały wykończenia wnętrza nie czynią z tego auta lidera piękności.Ale jeżeli ktoś badziej ceni sobie niezawodność i wielofunkcyjność , to jest to auto dla niego.
Bardzo przeciętny .Niedobór mocy szczególnie w zakresie niskich obrotów, oraz wysokie spalanie. Ale niezawodny ponad przeciętność.Wystarczy jedynie zapewnić mu minimym wymaganej osługi.180000km i ani śladu degradacji,zużycie oleju itp.
Bez większych uwag ,cicha , przełozenia dobrze zastrojone do silnika i masy auta. Jedynym mankamentem jest nieraz ciężko wchodzący wsteczny, ale jest to przypadłość którą te auta posiadają od nowości.
Kanapa to niewiele powiedziane. Moja córka jak była mała to zasypiała w tym aucie po pięciu inutach jazdy.Samochód przechyla się w ciasnych zakrętach. Niesamowita odpornośc na nasze dziurawe drogi.Po dziesięciu latach jazdy tym samochodem wymieniłem jedynie w zawieszeniu łączniki stabilizatora(25plz sztuka).Cicho,komfortowo.
Bez zastrzeżeń , jedynie widoczność do tyłu przez tylną szybę można by poprawić.Zupełnie nie rozumiem tych co na tylnej klapie montują jeszcze spoler.
Niewiele jest w tym aucie do przełączania,więc i z ergonomią nie ma problemów.
Tu jest bardzo słabo. Problem szybko rosiejących jesienią lub zimą szyb jest już od nowości .Wystarszy wsiąść w mokrym ubraniu, a szyby będą mokre już po paru sekundach i bardzo ciężko się tego pozbyć jedynie za pomocą dwychawy i ogrzewania.
Bez problemów czteroosobowa rodzina jedzie na wczasy.
Bez uwag
Dość wysokie , jak na tą klase samochody , spalanie , rakompensują wydatki związana z naprawami , gdyż w moim aucie żadnych napraw puki co nie trzeba było robić.
Jest to doskonała propozycja na samochód dla rodziny gdzie będzie on jednym. Dla kogoś z mniej zasobnym portfelem a chcącym auto rodzinne na lata.Dla kogoś kto nie ma zbyt wygórowanych wymagań a chcącym mieć spokój z borykaniem sie po warsztatach.
W tej kwestji Corolka bije wszystkich na głowe i czyni że wszystkie jej mankamenty idą w cień.180000km i jedyne co wymieniłem ponad to co normalnie się zużywa to siłowniki tylnej klapy (pasują od skody 40 plz szt i łączniki stabilizatora 25plz szt.
Po dziesięciu latach jazdy tym samochodem nie ma żadnych drobnych usterek a co dopiero poważnych. Wierzcie mi że nie jestem niedzielnym kierowcą.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 16V 86KM 63kW [l/100km]

7,2