Ocena kierowcy - Toyota Corolla VIII Hatchback

seniorkolec, 15 lat temu
Silnik 1.3 i 16V 86KM 63kW
Rok produkcji 1999
Toyota Corolla VIII Hatchback 1.3 i 16V 86KM 63kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : Musiałem coś zaznaczyć bo można tu wybrać tylko jedną kategorię. Generalnie wszystko w tym aucie pozytywnie mnie zaskoczyło. Silnik zaskoczył mnie swoją bezawaryjnością. Auto ma na liczniku 250 tys. km, a silniczek szumi jak marzenie. Wspominałem już, że moja Toyka jeździ na gazie co w niczym nie szkodzi jej sercu :). Karoseria zaskoczyła mnie swoją trwałością. Ma już 10 lat i nawet jednego purchelka świadczącego o korozji... Zawieszenie przy minimalnej obsłudze-wymiana łaczników, zachowwuje się rewelacyjnie,nic nie stuka, nic nie puka.
Inne : Zacinająca się tylna wycieraczka
Układ elektryczny : Nie działający włącznik lampy przeciwmgielnej tylnej
Karoseria : Odklejająca się uszczelka lampy przedniej
Za całokształt mogę dać tylko najwyższą ocenę. Dbam o Toyotę jak mogę i za to odwdzięcza mi się bezawaryjnym użytkowaniem od dnia zakupu.
Kultura pracy jak najbardziej na plus. Nie dałem najwyższej oceny tylko i wyłącznie ze względu na elastyczność. Nie jest ona powalająca, ale w zupełności wystarcza aby sprawnie wyprzedzać
Biegi wchodzą jak w przysłowiowe masełko. Problem jest czasem z wstecznym-trzeba go niekiedy powtórnie włożyć (przypadłość tego modelu)
Bezproblemowe prowadzenie. Toyka świetnie trzyma się drogi.
Bez zarzutów. Wszystko świetnie widać zarówno przez szyby jak i w lusterkach
Wszystko jest tam gdzie być powinno.
Corolka nagrzewa się niezwykle szybko. Nawet podczas wyjątkowych mrozów wystarczy jej kilka chwil i w środku już czuć przyjemnie ciepełko :-) Wentylacja również bez zarzutów. Nadmuch na szybki i para znika w oka mgnieniu, a od 3 lat nie wymieniany był filtr... :)
Kierowca i pasażer z przodu nie mogą narzekać. Również 2 osoby na tylnej kanapie mają wystarczająco dużo miejsca. Przy komplecie, na pokładzie robi się już trochę za ciasno.
Hałas odczuwalny powyżej 120 km/h. Na niższych obrotach silniczek delikatnie szumi.
Na to czekałem :-) Moja Toyotka jeździ na LPG przez koszty obniżyły się do minimum. Przez ponad dwa lata eksploatacji nie miałem z instalacją żadnych problemów. Spalanie gazu to ok 9 litrów/100 km. Jedyny koszt jaki poniosłem od momentu zakupu tego samochodu to wymiana alternatora. Jest on umieszczony dosyć nisko i podczas ulewy, po wjeździe w mega kałużę woda ochlapała go i niestety pękła obudowa... To tyle poza tym przestrzegam terminowych wymian oleju, rozrządu, klocków itp. przez co koszty utrzymania Toyotki to niezbędne minimum.
Za takie pieniądze nie da się kupić auta, które dorówna Toyocie.
W przypadku tego modelu niezawodność to nie mrzonka... Toyota Corolla E11 powinna być wzorem do naśladowania dla producentów innych marek. Nękają ją tylko bardzo drobne przypadłości jak np: \"skacząca\" tylna wycieraczka czy odklejająca się uszczelka reflektora przedniego-u mnie sprawę załatwił klej podobny do silikonu. Są to przypadki, które zupełnie nie przeszkadzają w codziennej eksploatacji.
Oprócz wspomnianego już alternatora nie zanotowałem żadnej poważnej usterki. Najwyższa ocena!!

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 16V 86KM 63kW [l/100km]

9,0