Ocena kierowcy - Toyota Corolla VII Sedan

Silnik 2.0 D 72KM 53kW
Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: 1 rok
Toyota Corolla VII Sedan 2.0 D 72KM 53kW 1991-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Najbardziej w tym aucie zaskoczył mnie silnik, zapala na "rys", w zimie nie było żadnego problemu, ma duży zakres obrótów, bardzo umiarkowane zużycie paliwa, mimo silnika 1332ccm pojemności bardzo przyzwoicie się porusza.
Zawieszenie : tylnie gumki
Karoseria : rdza na tylnich błotnikach
Mimo przeszło rocznego posiadania Toyoty Corolli czyli nie za długo to oceniam ją na bardzo wysoko, poprostu auto godne zaufania, wsiadasz i jedziesz i wiesz że dojedziesz :)
Silniczek chodzi bardzo równo, kulturalnie, jest dynamiczny i cichy.
Skrzynia w toyote zasługuje na najwyższe uznanie, biegi wchodzą krótko i bardzo precyzyjnie.
Wyśmienite resorowanie oczywiście przy normalnej jeździe, wygode, dobrze tłumi drgania na polskich drogach.
Dobra widoczność, duże szyby, bardzo przejrzysty przy manewrowaniu.
Obsługa bardzo prosta, budowa deski przejrzysta, pozycja za kierownicą jak dla mnie (175cm) wygodna.
Wentylacja dobra ale mogła by być lepsza, często paruje tylnia szyba która długo trzymie pare.Ogrzewanie wydajne.
Dla kierowcy dobra pozycja, przy długich podróżach nie bolą plecy natomiast tylnie siedziska mogłyby być wygodniejsze.
Silnik słychać szczególnie przy szybszych prędkościach na szybkich trasach ale idzie się przyzwyczaić.
Dużo zależy od ciężaru prawej nogi ale potrafi mile zaskoczyć przy oszczędzaniu, ceny zamienników do przyjęcia ale niewiele mogę o tym powiedzieć ponieważ dolewam tylko płyn do spryskiwaczy i wymieniłem olej, tyle ;)
Ceny toyoty zaczynają coraz bardziej sztywnieć czyli coraz mnie tracić na wartości, ludzie zaczynają doceniać japońskie konstrukcje, więc cena do jakości jest jak najbardziej adekwatna
Wprawdzie materiały wewnątrz nie są najwyższej jakości ale są trwałe przez co nie przysparzają kłopotów. Nic nie odpada i nie trzeszczy.
Dla tych co znają i posiadają toyote corolle nie trzeba tłumaczyć że poważne usterki niewystepują :)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 D 72KM 53kW [l/100km]

6,0